SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blizu najnižih razina u trinaest mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.07.2017. - 13:20:12
LONDON - Dolar se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u 13 mjeseci prema košarici najvažnijih svjetskih valuta, dok ulagači u potrazi za novim smjernicama čekaju objavu najnovijih gospodarskih pokazatelja s obje strane Atlantika.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao blagih 0,2 posto, na 93,450 bodova, i drži se nedaleko najnižih razina od lipnja 2016. godine, na koje se spustio u četvrtak. Jutros je djelomice nadoknadio gubitke zabilježene u petak, kada je trgovinski dan završio u minusu 0,6 posto.

Na sličnom postotnom dobitku dolar je bio i prema euru, kojim se jutros trgovalo po 1,1724 dolara. Američka valuta nije bilježila veće promjene prema japanskoj, zadržavši se na 110,62 jena.
I tečaj funte prema dolaru stagnirao je jutros u trgovanju, na 1,3107 dolara, i drži se nadomak najviših razina u 10 mjeseci, od 1,3159 dolara, koje je u jednom trenutku dosegnula u četvrtak.

Američku valutu pritišću političke neizvjesnosti nakon neuspjele reforme zdravstvenog sustava koju je u kampanji naveliko obećavao predsjednik Donald Trump, pa je sada pod znakom pitanja čitav niz drugih obećavanih mjera, uključujući priželjkivane izmjene u poreznom sustavu i brojne poticajne mjere za gospodarstvo.
Dolar je od početka godine prema euru oslabio više od 11,5 posto, pokazuju podaci Reutersa.
Na daljnja kretanja toga valutnog para utjecat će novi pokazatelji iz matičnih gospodarstava. Ovaj će tjedan obilovati objavom mnoštva gospodarskih pokazatelja iz eurozone i Sjedinjenih Država, a započet će s procjenama inflacije u eurozoni koje će objaviti europski statistički ured EUROSTAT.

Riječ je o indeksu potrošačkih cijena u 19-članom gospodarstvu čije je kretanje važno kod odluka Europske središnje banke (ECB) o daljnjim potezima u monetarnoj politici zone primjene zajedničke valute. U ECB-u ciljaju godišnju inflaciju od nešto ispod dva posto, podsjeća Reuters.
Krajem tjedna u fokusu tržišta će uobičajeno biti najnoviji podaci o novim radnim mjestima u američkom gospodarstvu, važan pokazatelj zdravlja najvećeg svjetskog gospodarstva.

U međuvremenu, od redovnih sjednica značajnih središnjih banaka u svijetu ulagači će pratiti i odluke sa sjednica britanske središnja banke Bank of England i australske središnje banke.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.