SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blizu najviše razine prema košarici valuta u tri tjedna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.08.2017. - 15:52:38
LONDON - Dolar se u srijedu stabilizirao na međunarodnim tržištima nadomak najviše razine prema košarici ključnih valuta u tri tjedna zahvaljujući snažnom rastu prometa u američkoj maloprodaji koji je potaknuo apetit trgovaca za rizikom, ali su izrazitije promjene tečajeva zakočili kontinuirani geopolitički rizici.

Dolarov je indeks prema košarici valuta dosegnuo 93,86 bodova, zadržavši se time nadomak sinoć dosegnute najviše razine od 26. srpnja od 94,14 bodova.

Euro je u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta bio nepromijenjen prema zelenoj novčanici i njime se jutros trgovalo po 1,1734 dolara, Tijekom noći kliznuo je nakratko na najnižu razinu prema dolaru od kraja srpnja, od 1,1687 dolara.

Potporu američkoj valuti pružio je podatak o 0,6-postotnom skoku prometa u američkoj maloprodaji u srpnju, najsnažnijem u ovoj godini, zahvaljujući pojačanim kupovinama automobila i većoj diskrecijskoj potrošnji.

Skok je ohrabrio ulagače i potaknuo apetit za rizikom ali nije značajnije utjecao na tržišna očekivanja o kamatnim stopama pa i dalje prevladavaju procjene da će američka središnja banka u idućih 12 mjeseci samo jednom podići ključne kamatne stope, pokazuju algoritmi CME-ova Fedwatcha.

Raspoloženje na tržištu prigušuju ujedno kontinuirani geopolitički rizici unatoč oslabljenim bojaznima od oružanog sukoba Sjeverne Koreje i SAD-a.

"Čini se da strah od sjevernokorejskih raketa jenja i ako niz dobrih podataka iz SAD-a bude pretočen u jaču inflaciju, tržišta će u idućim mjesecima uključiti u cijene valuta predviđanja o višekratnom podizanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u", procjenjuje Ulrich Leuchtmann iz frankfurtskog Commerzbanka.

U Morgan Stanleyu su suzdržani pri analizi sinoćnjeg jačanja dolara, podsjećajući da su i druge zemlje, poput Švedske i Japana, objavile dobre ekonomske podatke, što po njima signalizira da bi jačanje dolara u predstojećem razdoblju moglo biti skromno.