SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blizu najviših razina u dva tjedna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.01.2019. - 13:10:56
LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najviših razina u dva tjedna, budući da su investitori nakratko zanemarili zabrinutosti u vezi posustajanja globalnog rasta i oštrog usporavanja kineskog gospodarstva u prošloj godini.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je tako ostao-više-manje nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjema, na 96,308 bodova. Drži se tako nedaleko 96,26 bodova, najviših razina od 4. siječnja.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1376 dolara, što znači da mu je cijena porasla oko 0,2 posto u usporedbi sa zatvaranjem u petak.

Funta je, pak, oslabila prema dolaru blagih 0,1 posto, pa se njome trgovalo po 1,2860 dolara.

Dolar je u prošlom tjednu bio na prvom tjednom dobitku prema košarici valuta od sredine prosinca jer je ojačao optimizam ulagača u pogledu mogućeg smanjenja napetosti u američko-kineskim trgovinskim odnosima te zbog boljih od očekivanih vijesti iz američke industrije.

Američko-kineski trgovinski obračun pritisnuo je kinesko gospodarstvo, a posljednji podaci iz Kine pokazuju da je drugo najveće svjetsko gospodarstvo dodatno usporilo u četvrtom tromjesečju, zabilježivši stopu rasta od 6,4 posto . Tržišta su više-manja očekivala takve podatke, a veća sklonost rizičnim investicijama pomogla je jačanju dolara.

"Američkom dolaru trenutno koristi njegova uloga svojevrsne sigurne luke za kapital", ocijenila je Esther Maria Reichelt, valutna analitičarka u Commerzbanku.

U fokusu tržišta ostaje daljnji razvoj situacije po pitanju brexita, pa će pratiti kakav će plan o daljnjim koracima iznijeti britanska premijerka Theresa May tijekom dana. U idućih će tjedan dana zakonodavci moći predlagati alternativne korake, nakon čega bi o tim planovima trebali raspravljati 29. siječnja, a glasovanje o njima trebalo bi pokazati hoće li ijedan dobiti većinsku podršku.

Američka financijska tržišta danas ne rade zbog državnog praznika u SAD-u.