SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar iznad najnižih razina u petnaest mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.08.2017. - 16:20:25
LONDON - Tečaj dolara u srijedu se donekle stabilizirao na međunarodnim deviznim tržištima nakon gubitaka u trgovanju dan ranije, kada je nakratko skliznuo na najniže razine u 15 mjeseci prema košarici najvažnijih svjetskih valuta.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je stagnirao na 92,96 bodova, i zadržao se iznad najnižih razina u 15 mjeseci od 92,777 bodova, na koje je u jednom trenutku skliznuo u trgovanju u utorak.

Američka je valuta ojačala pritom za oko 0,3 posto prema japanskoj, na 110,73 jena.

Euro je, pak, ojačao prema dolaru za 0,3 posto, na 1,1837 dolara, i nadomak je novih najviših razina u dvije i pol godine, od 1,1846 dolara, koje je u jednom trenutku dosegnuo u trgovanju dan ranije.

Dok pritiske na slabljenje dolara izazivaju neizvjesnosti na političkom i na planu monetarne politike u Sjedinjenim Državama, zajedničkoj europskoj valuti podršku pružaju očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) u konačnici početi polagano privoditi kraju ciklus popustljive monetarne politike.

Premda je europska valuta svojevrsna ′miljenica′ ove godine među valutama u skupini deset najvećih svjetskih gospodarstava G10, ojačavši od početka godine više od 12 posto prema dolaru, od čega je većinu dobitaka ostvarila u protekla tri tjedna, pojedini su ulagači na sve većem oprezu u pogledu jačanja eura.

"Naši valutni analitičari za europska tržišta savjetuju prodaja eura nakon što mu cijena ojača jer vjeruju da su očekivanja da će ECB polagano privoditi kraju labavu monetarnu politiku, koja su već uračunata na tržištu, možda preuranjena", kazala je Sue Trinh, valutna analitičarka u odjelu za azijska tržišta pri RBC Capital Marketsu.