SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar na najnižim razinama u sedam tjedana prema jenu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.06.2017. - 15:37:33
LONDON - Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima skliznuo na najniže razine u sedam tjedana prema jenu, uslijed opreza ulagača pred ′super četvrtak′ kada se očekuje niz velikih događaja koji će im ponuditi nove smjernice.

Dolar je pritom skliznuo 0,2 posto, na 109,22 jena, nove najniže razine od 21. travnja. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, stabilizirao se jutros na 96,649 bodova, nedaleko najnižih razina u sedam mjeseci od 96,517 bodova, na koje je skliznuo dan ranije.

Euro je pak skliznuo 0,2 posto prema dolaru, na 1,1256 dolara, nakon njemačkog izvješća o većem padu industrijskih narudžbi u travnju nego što se očekivalo. Euro je u prošlotjednom trgovanju u jednom trenutku zabilježio najvišu razinu u sedam mjeseci od 1,1285 dolara.

Uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora u Britaniji, funta je skliznula blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,2900 dolara.

Oprezno se trguje na valutnim tržištima zbog niza važnih događaja koji se očekuju u četvrtak, a uz britanske parlamentarne izbore očekuju se još redovna sjednica Europske središnje banke (ECB) i saslušanje bivšeg FBI-jeva direktora Jamesa Comeya u američkom Senatu.

Dolar je oslabio više od jedan posto prema jenu od početka tjedna, pritisnut također oštrim padom prinosa na američke državne obveznice u kojima su ulagači tražili utočište. Američku valutu pritisnuli su i slabiji gospodarski pokazatelji koji su prigušili očekivanja tržišta vezana za podizanje kamatnih stopa u SAD-u.

I dok se na ovotjednoj ECB-ovoj sjednici ne očekuju promjene kamatnih stopa ni ciklusa kvantitativnog ublažavanja, u glavnom fokusu tržišta bit će izjave čelnika Marija Draghija u vezi zdravlja gospodarstva eurozone.

Prošli je tjedan Draghi prigušio očekivanja da ECB počinje planirati izlazak iz ciklusa labave monetarne politike, poručivši kako se gospodarstvo možda oporavlja ali da je inflacija i dalje prigušena i da još zahtijeva značajne poticaje.

"Od tri velika događaja u četvrtak, sjednica ECB-a mogla bi biti najmanji remetilački faktor budući da su tržišni sudionici imali dovoljno vremena da ublaže ranija prevelika očekivanja u vezi postupnog okončanja ciklusa labave monetarne politike. Preostala dva su, međutim, politički događaji. Tržišta su na ovim razinama jer je te događaje teško iščitati", kazala je Ayako Sera, viša ekonomistica u Sumitomo Mitsui Trustu.