SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar na najnižim razinama u trinaest mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.07.2017. - 14:52:02
LONDON - Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima skliznuo na najniže razine u 13 mjeseci, pritisnut padom prinosa na američke državne obveznice i slabim pokazateljima koji potkopavaju argumente za daljnji rast kamatnih stopa u ovoj godini.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je na 93,823 boda, najniže razine od lipnja 2016. godine.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,1647 dolara, nadomak najviših razina prema dolaru u posljednje gotovo dvije godine, koje je nakratko dosegnuo u trgovanju za vrijeme rada azijskih tržišta.

Dolar je pod stalnim pritiskom prema drugim najznačajnijim valutama od ožujka, kada je dosegnuo najviše ovogodišnje razine, a ti su pritisci intenzivirani posljednjih tjedana zbog pada prinosa na 10-godišnje američke obveznice.

"Čini se da je slabljenje dolara trenutno najjednostavniji put s obzirom na slabe podatke koji stižu iz američkog gospodarstva i političku neizvjesnost", tumači ukratko valutna kretanja na međunarodnim tržištima Michael Hewson, analitičar u CMC Capital Marketsu.

Za daljnje smjernice tržišta će pratiti poruke s ovotjedne redovna sjednice američke središnje banke Fed, koja se održava od 25. do 26. srpnja, premda se ne očekuje da bi s nje mogla stići dolaru neka podrška. Dolarov indeks na putu je da testira najnižu razinu iz lipnja prošle godine od 93,451 boda, primjećuju analitičari.

Tržišta ne očekuju promjene u monetarnoj politici na ovotjednoj sjednici Feda, a trenutno su šanse da kamatne stope budu podignute u ostatku godine manje od 50 posto, pokazuju pokazatelji CME-ovog Fedwatcha.