SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar na najvišim razinama u pet mjeseci prema košarici valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.05.2018. - 16:02:34
LONDON - Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima dosegnuo nove najviše razine u pet mjeseci prema košarici valuta jer su ulagači manje zazirali od rizika nakon što je američki ministar financija Steven Mnuchin objavio ′primirje′ u kinesko-američkom trgovinskom ratu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, premašio je tijekom prijepodneva razinu od 94 boda prvi put od kraja prošle godine.

Euro je pritom oslabio 0,5 posto prema dolaru, skliznuvši na 1,1724 dolara, nakon što se val prodaja talijanskih državnih obveznica proširio na druga tržišta u perifernim dijelovima eurozone.

Na sličnom je postotnom gubitku prema dolaru bila i britanska funta, skliznuvši na 1,3412 dolara, najnižu razinu od 28. prosinca, u očekivanju najnovijih pokazatelja iz britanskog gospodarstva koji bi mogli presudno utjecati na odluku britanske središnje banke Bank of England (BoE) o podizanju kamatnih stopa u ovoj godini.

Podršku dolaru jutros je pružila najnovija vijest da su SAD i Kina odustale od uzajamnih prijetnji carinama i da rade na širem trgovinskom sporazumu nakon čega je u nedjelju američki ministar financija proglasio prekid trgovinskog rata između dva najveća svjetska gospodarstva. U takvom su ozračju ulagači postali skloniji rizičnijim investicijama.

Oporavak dolara u posljednjim tjednima rezultirao je njegovim jačanjem za 5,4 posto prema košarici valuta u samo nešto više od mjesec dana. To je njegov najveći skok od zadnjeg kvartala 2015. godine, kad se američka središnja banka Fed pripremala prvi puta nakon financijske krize 2008. godine podići kamatne stope.

Poboljšanje stanja u američkom gospodarstvu potaknulo je Fed da podiže kamatne stope brže nego središnje banke u drugim gospodarstvima istoga ranga, koje pak oklijevaju s okončanjem programa izdašnih poticaja kojima podupiru gospodarstva. Posljedice toga na valutnim tržištima ponajviše su osjetili euro i funta, ocijenili su valutni analitičari.

U slučaju eura ulagače je posljednjih dana zabrinula očekivana fiskalna rasipnost nadolazeće koalicijske vlade u Italiji koju će tvoriti populističke stranke Pokret 5 zvijezda i Liga. To se vremenski poklopilo s daljnjim pomicanjem očekivanog početka podizanja kamatnih stopa u eurozoni na drugu polovinu 2019. godine.

"Jačanje dolara također je odraz slabijeg napretka u tome smjeru u ostalim dijelovima svijeta", tumači Marc Chadler, analitičar u Brown Brothers Harrimanu.