SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar na najvišim razinama u šesnaest mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz / h
Datum objave: 31.10.2018. - 15:40:52
LONDON - Tečaj dolara u srijedu je ojačao na međunarodnim tržištima na najviše razine u 16 mjeseci prema košarici drugih vodećih svjetskih valuta jer je investitorima postao atraktivniji za ulaganje nakon opreznih poruka iz japanske središnje banke i slabih kineskih pokazatelja.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, u jednom je trenutku za vrijeme rada azijskih tržišta tako dosegnuo 97,07 bodova, najviše razine od lipnja 2017. godine.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1356 dolara, što znači da mu je cijena ostala više-manje nepromijenjena u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije.

Cijena britanske funte zadržala se na 1,2705 dolara, što je nedaleko njenih najnižih razina od sredine kolovoza, nakon što je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor′s u utorak ocijenila da bi brexit bez postignutog dogovora vjerojatno gurnuo Britaniju u recesiju.

Dolar jača sedam mjeseci zaredom zahvaljujući dvama moćnim čimbenicima, a to su zazor od rizika na tržištima u nastajanju i sve izraženija razlika u snazi američkog gospodarstva u odnosu na njegove globalne konkurente, ponajprije Europu. Ti su razlozi investitore primorali na kupnju dolara.

Euro je pored toga pogođen političkim neizvjesnostima u Njemačkoj nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel najavila da će odstupiti 2021. godine. Dodatne mu pritiske izaziva spor između Rima i Bruxellesa zbog talijanskog proračuna, koji krši fiskalna pravila u Europskoj uniji.

Ulagači su pratili i redovnu sjednicu japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ), koja ništa nije mijenjala u monetarnoj politici, ali je blago srezala procjene o kretanju inflacije, navodeći među razlozima globalne trgovinske ratove koji prigušuju izglede za gospodarstvo. To govori u prilog zaključku da središnja banka neće žuriti sa smanjenjem postojećih izdašnih poticaja.

Od važnih podataka za tržišta je kineski službeni indeks menadžera nabave (PMI) koji globalnim investitorima daje prvi signal u vezi uvjeta poslovanja u Kini na početku zadnjeg tromjesečja. U listopadu je PMI pao na 50,2 boda, najniže razine od srpnja 2016. godine, s 50,8 bodova u prethodnom mjesecu.

"Podaci o rastu gospodarstva eurozone su razočarali, a BOJ je zauzeo stav skloniji popuštanju monetarne politike na današnjoj sjednici tako da dolar dobiva više prostora za jačanje u odnosu na postojeće razine", kazao je Paul Bednarczyk, direktor u analitičkoj tvrtki Continuum Economics.