SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar na najvišoj razini u godinu dana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.06.2018. - 14:37:26
LONDON - Tečaj dolara danas se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko od najviših razina u godinu dana, a podršku su mu pružile kupnje u kontekstu konfliktnih signala u vezi razvoja situacije na trgovinskom planu između SAD-a i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,3 posto, na 95,51 bod, nadomak najviših razina od sredine srpnja 2017. godine, od 95,529 bodova, koje je u jednom trenutku dosegnuo u prošlotjednom trgovanju.

Euro je, pak, oslabio 0,2 posto prema dolaru, na 1,1538 dolara.

Premda su najnoviji medijski napisi sugerirali da je Washington spreman zauzeti ipak nešto blaži stav prema Pekingu u pogledu kineskih ulaganja, na valutnim je tržištima sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama ostala prigušena. U takvim okolnostima podršku su dobile valute-utočišta, poput japanskog jena i švicarskog franka.

"Najnoviji medijski napisi pokazuju nešto blaži stav, no tržišta će ih s oprezom zasad iščitavati, i to objašnjava jačanje jena i franka", kazala je valutna analitičarka Commerzbanka Thu Lan Nguyen.

No na tržištima je blagu konfuziju u pogledu namjera američke vlade na planu trgovine izazvala izjava gospodarskog savjetnika Bijele kuće Larryja Kudlowa za Fox Business Network da plan koji je američki predsjednik Trump najavio ne pokazuje blaži stav prema Kini. Te su izjave pogodile američka tržišta dionica.

"Unatoč padu prinosa na američke državne obveznice i padu cijena američkih dionica, dolar je ostao na dobitku zbog transakcija uobičajenih za kraj prvog polugodišta, što uključuje kupnju dolara. Ostaje za vidjeti koliko dugo takva kretanja mogu podupirati dolar, a čim ona počnu splašnjavati, vijesti o trgovini nastavit će diktirati smjer na tržištima", kazao je Yukio Ishizuki, valutni analitičar u Daiwa Securitiesu.

U Europi je, pak, fokus ulagača na summitu EU-a koji počinje danas i među čijim će glavnim temama ponovno biti migrantska pitanja. To pitanje razlog je previranja i na unutarnjem političkom planu u Njemačkoj, čiji razvoj situacije tržišta također pažljivo prate.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.