SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar na putu najvećeg mjesečnog gubitka od srpnja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.11.2017. - 17:08:39
LONDON - Dolar se u četvrtak stabilizirao na međunarodnom tržištu prema košarici valuta, no ostaje na putu najvećeg mjesečnog gubitka od srpnja zbog opreza ulagača u vezi izgleda za najveće svjetsko gospodarstvo.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je iznosio 93,219 bodova, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, no u studenome je skliznuo 1,4 posto, najviše u protekla četiri mjeseca.

Američka je valuta prema japanskoj ojačala oko 0,5 posto, na 112,06 jena.

Euro je u takvom ozračju ojačao blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,1860 dolara, i na putu je da zabilježi plus od 1,9 posto prema dolaru u mjesecu na izmaku. Drži se tako nešto ispod najviše razine u dva mjeseca, od 1,1961 dolara, na koje se u jednom trenutku popeo u ponedjeljak.

Ojačala je jutros prema dolaru i britanska funta, za 0,4 posto, na 1,3455 dolara, što je nadomak nove najviše razine u dva mjeseca, od 1,3480 dolara, koje je nakratko dosegnula u trgovanju za vrijeme rada azijskih tržišta.

U fokusu ulagača bila je procjena rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu, koja je blago podignuta na 3,3 posto, no tržišni su sudionici bili na većem oprezu u pogledu izgleda za povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama, koje se većim dijelom očekuje.

No, slabi napredak na planu obećavane porezne reforme u SAD-u zasjenio je djelomice nove ohrabrujuće gospodarske pokazatelje.

"Uspon tečaja dolara zasad se čini ograničenim, a tečaj eura prema dolaru trebao bi jačati zbog toga što su priče o rastu u Europi uzele maha", kazao je Morten Helt, viši valutni analitičar u Danske Banku.