SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar na putu najvećeg mjesečnog gubitka u dvije godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.01.2018. - 15:51:50
LONDON - Dolar je u srijedu na međunarodnim valutnim tržištima oslabio prema košarici najvažnijih svjetskih valuta te je na putu najvećeg mjesečnog gubitka u protekle gotovo dvije godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo za 0,25 posto, što znači da je od početka mjeseca oslabio 3,5 posto te je na putu najvećeg mjesečnog gubitka od ožujka 2016. godine.

Američkom valutom trgovalo se pritom po više-manje nepromijenjenom tečaju u odnosu na japansku u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, od 108,68 jena. U ranijem trgovanju nakratko je dosegnuo 109,095 jena pod utjecajem poruka iz japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ) o povećanim kupnjama srednjoročnih japanskih državnih obveznica.

Euro je u takvom ozračju ojačao pak za 0,34 posto prema dolaru, pa se njime trgovalo po 1,2442 dolara.

Prvi govor američkog predsjednika Donalda Trumpa o stanju nacije pred američkim Kongresom nije izazvao veće reakcije tržišta. Nova faza slabljenja dolara uslijedila je nakon razdoblja konsolidacije na početku tjedna, budući da financijska tržišta očekuju da američka središnja banka Fed na ovotjednoj sjednici zauzme pozitivniji stav u pogledu izgleda za američko gospodarstvo, no da neće donositi promjene u monetarnoj politici.

"I dalje svjedočimo općenitom slabljenju dolara, a što može biti povezano s blago prigušenom sklonošću riziku na tržištima", kazala je valutna analitičarka Commerzbanka Esther Reichelt.

Pritisci na slabljenje dolara također se vremenski podudaraju s jačanjem rasta gospodarskih aktivnosti na globalnoj razini, a ponajprije u eurozoni i Japanu. Za daljnje smjernice ulagači će stoga tijekom dana pozorno pratiti poruke s redovne mjesečne sjednice Feda.