SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar najjači od sredine kolovoza
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.10.2018. - 16:29:13
LONDON - Tečaj dolara ojačao je u utorak na međunarodnim tržištima prema najvišim razinama u 2,5 mjeseca u odnosu na druge vodeće svjetske valute jer su ponovno u prvi plan izbile zabrinutosti u vezi američko-kineskog trgovinskog rata.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju uvećan 0,2 posto, na 96,806 bodova, što je nadomak njegove najviše razine u posljednja 2,5 mjeseca od 96,860 bodova, koju je nakratko dosegnuo u prošlotjednom trgovanju.

Cijena eura blago se jutros spustila prema dolaru na 1,1369 dolara. Drži se tako nedaleko najnižih razina u 10 tjedana, od 1,1332 dolara, na koje je skliznula u jednom trenutku u ponedjeljak nakon vijesti da je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da se više neće kandidirati za mjesto čelnice stranke.

Pritiske na slabljenje eura i dalje izaziva spor između Bruxelles i Rima vezano za talijanski proračun koji krši fiskalna pravila u Europskoj uniji. Među razlozima za njegovo slabljenje navodi se i najnoviji niz pokazatelja iz eurozone koje ulagači čekaju radi daljnjih smjernica, uključujući one o gospodarskom rastu u eurozoni i inflaciji u Njemačkoj.

Japanski jen oslabio je 0,4 posto prema dolaru, nakon gubitaka u prekonoćnom trgovanju koji su dijelom posljedica toga što su japanski investitori bili neto kupci dionica na inozemnim tržištima u ovome mjesecu. Jutros se u takvom ozračju dolarom trgovalo po 112,855 jena.

Investitori su krenuli u kupnje dolara nakon što je Bloomberg objavio da se Washington sprema u prosincu uvesti carine na sav preostali uvoz iz Kine ako razgovori između američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xija Jinpinga ne uspiju ublažiti aktualni trgovinski rat.

Predsjednici dvaju najvećih svjetskih gospodarstava trebali bi se sastati na margini summita čelnika 20 najvećih gospodarstava svijeta (G20) u Argentini krajem studenoga, podsjeća Reuters.

"Trgovinski ratovi, oporavak tržišta dionica i slabi gospodarski pokazatelji iz Europe a snažniji podaci iz Sjedinjenih Država" podupirali su dolar na štetu eura, smatra Niels Christensen, glavni analitičar u banci Nordea.