SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar najjači u sedam tjedana prema košarici valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.03.2017. - 16:13:09
LONDON - Tečaj dolara u srijedu je dosegnuo najvišu razinu u sedam tjedana na međunarodnim tržištima, a podršku su mu pružili signali iz američke središnje banke o mogućem rastu kamatnih stopa već u ožujku.

Američka je valuta u takvim okolnostima ojačala 0,7 posto prema japanskoj, na 113,60 jena. Ojačala je i 0,3 prema zajedničkoj europskoj valuti, pa se eurom trgovalo po 1,0544 dolara.

Time je dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, porastao za oko 0,5 posto.

U fokusu ulagača bile su izjave predsjednika Fedova ogranka u New Yorku Williama Dudleya, inače bliskog suradnika predsjednice Feda Janet Yellen, da su argumenti za zaoštravanje monetarne politike postali daleko jasniji.

Sličnu poruku poslao je i njegov kolega iz Fedova ogranka u San Franciscu John Williams, kazavši da je povećanje kamatnih stopa na dnevnom redu tema koje će biti ozbiljno razmatrane na sjednici u ožujku s obzirom na punu zaposlenost i ubrzanje inflacije u SAD-u.

Zbog takvih su poruka očekivanja tržišta u vezi njihova mogućeg povećanja na sjednici u ožujku sada narasla na gotovo 70 posto, dok su još u utorak ti izgledi bili tek nešto veći od 30 posto.

"Te su izjave dužnosnika Feda u ovome tjednu poduprle tržišna očekivanja sklonija zaoštravanju monetarne politike te su dolaru pružile određenu podršku", kazao je valutni analitičar Barclaysa Mitul Kotecha.

Tržišni sudionici jučer su pratili govor američkog predsjednika Trumpa u želji da saznaju pojedinosti vezane uz plan obećanih poticaja, ponajprije onih u vezi porezne politike. Premda se osvrnuo na obećane značajne poticaje na planu oporezivanja srednje klase, Trump nije iznio daljnje pojedinosti koje su ulagači priželjkivali.