SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar najniže u četiri mjeseca prema jenu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.03.2017. - 18:42:22
LONDON - Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima u jednom trenutku skliznuo na najniže razine u četiri mjeseca prema jenu, jer se trgovalo oprezno zato što su ulagači počeli razmišljati o tome koliko je vjerojatno da će predsjednik Donald Trump ispuniti obećanja iz kampanje.

Američka je valuta u takvom ozračju oslabila prema japanskoj, u kojoj ulagači često nalaze utočište za kapital u neizvjesnim vremenima za gospodarstvo. Dolar je pritom oslabio prema jenu 0,4 posto, skliznuvši na 111,25 jena.

Burzovni indeksi na američkom Wall Streetu u utorak su zabilježili najveći pad od prije američkih izbora i pobjede Donalda Trumpa jer ulagače brine da predsjednik Trump možda neće uspjeti ispuniti obećanja u vezi poreznih olakšica i povećanja potrošnje na infrastrukturu. Oprez na tržištima zabilježen je potom u azijskom trgovanju kao i u trgovanju na europskim tržištima.

Također, oštro su pali i prinosi na američke državne obveznice, pritisnuvši dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, na najniže razine u sedam tjedana od 99,62 boda.

Euro se u takvom ozračju zadržao blizu najviših razina u sedam tjedana prema dolaru. Podršku euru pružaju očekivanja ulagača da bi Europska središnja banka (ECB) polagano ove godine mogla ići u smjeru zaoštravanja monetarne politike, kao i razvoj situacije na francuskim predsjedničkim izborima.

Eurom se jutros trgovalo po 1,0790 dolara, što znači da je u minusu blagih 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, nakon što je u utorak u jednom trenutku poskočio 0,6 posto, na 1,0819 dolara, najvišu razinu od 2. veljače.

Ankete nakon prve televizijske debate kandidata na francuskim predsjedničkim izborima poduprle su očekivanja da bi centrist Emmanuel Macron mogao pobijediti svoju glavnu suparnicu Marine Le Pen, kandidatkinju krajnje desnice.

Analitičari u Commerzbanku iskazali su ipak određenu skepsu u vezi daljnjeg jačanje eura. "Sumnjamo da će ulagači kratkoročno isključiti političke rizike u Europi", napisali su jutros u bilješci.