SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar nedaleko najnižih razina u 14 mjeseci prema jenu; ulagači na većem oprezu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.03.2018. - 18:23:07
LONDON - Dolar se u srijedu na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u 14 mjeseci prema jenu, jer se trguje oprezno nakon ostavke glavnog ekonomskog savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dolar je jutros prema jenu u takvom ozračju oslabio 0,4 posto, skliznuvši na 105,45 jena, najniže razine od ponedjeljka, i drži se nedaleko najnižih razina u 14 mjeseci od 105,24 jena, na koje je u jednom trenutku skliznuo u petak.

Pritom je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, blago oslabio u odnosu na prethodno zatvaranje, skliznuvši na 89,56 bodova.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2426 dolara, po gotovo 0,2 posto višoj cijeni u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. U fokusu ulagača sutra će biti sjednica Europske središnje banke (ECB) s koje očekuju nove smjernice.

Tržišni analitičari komentirali su ostavku Trumpova gospodarskog savjetnika Garyja Cohna, bivšeg bankara s Wall Streeta, koja je dodatno potpirila strahove od mogućeg izbijanja trgovinskog rata. Po mišljenju analitičara, ostavka će osnažiti protekcionističke snage u američkoj administracije dok Trump pokušava nametnuti visoke carine na uvoz čelika i aluminija.

Ostavka Cohna dolazi povrh niza poteza Trumpove administracije u zagovaranju protekcionističkih mjera, uključujući povlačenje Washingtona iz Transpacifičkog partnerstva, inzistiranje na novim pregovorima o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) i nametanje visokih carina na uvoz određenih ciljanih proizvoda.

"Glasovi razuma u Bijeloj kući splašnjavaju i rizik od trgovinskog rata se povećava", napisali su u bilješci analitičari Commerzbanka.

Tržišni analitičari poput onih u banci HSBC kazali su kako će intenzivirano spominjanje trgovinskih ratova rezultirati slabljenjem dolara, budući da se tržišta fokusiraju na strukturalnu slabost američkih defcita, no to bi se moglo proširiti na slabost valuta na tržištima u nastajanju u slučaju eskalacije trgovinskog rata.

Na strani gubitnika bio je jutros i kanadski dolar, čija je cijena oslabila 0,4 posto prema američkom imenjaku uoči današnje sjednice kanadske središnje banke. Sa sjednice se očekuju nove smjernice, premda najvjerojatnije neće doći do promjena kamatnih stopa.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina