SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar nedaleko najnižih razina u tjedan dana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.06.2018. - 16:44:32
LONDON - Tečaj dolara u utorak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u tjedan dana prema košarici valuta jer se trgovci suzdržavaju od kupnji zbog jačanja napetosti između SAD-a i trgovinskih partnera, ponajprije Kine.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je iznosio 94,32 boda, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje i na najnižim razinama u protekla gotovo dva tjedna. Od početka je mjeseca tako u plusu blagih 0,34 posto.

Cijena eura pritom je skliznula blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,1696 dolara, no stabilizirala se u odnosu na najniže razine u 11 mjeseci, od 1,1508 dolara, na koje se nakratko spustila u trgovanju u četvrtak.

Tečaj kineske valute prema američkoj nakratko je jutros skliznuo na nove najniže razine u šest mjeseci uslijed očekivanja da će Peking dopustiti daljnje slabljenje juana u idućim danima kako bi ublažio posljedice američkih carina na uvoz kineskih roba.

U takvom ozračju, pod prodajnim su pritiscima bile azijske valute, a u ozračju prigušene sklonosti ulagača prema poduzimanju rizičnih investicija podršku su dobile valute-utočišta poput japanskog jena i švicarskog franka, u kojima ulagači pronalaze utočište za kapital u nestabilnim vremenima.

Američki ministar financija Steven Mnuchin u ponedjeljak je izjavio da buduća ograničenja ulaganja koja će nametnuti ministarstvo neće biti isključivo usmjerena prema Kini, već će se primijeniti na "sve zemlje koje pokušavaju ukrasti našu tehnologiju".

Međutim, takve su izjave u suprotnosti s onima savjetnika Bijele kuće za trgovinu i industriju Petera Navarra da će na meti svih restrikcija na ulaganja koje predlaže vlada predsjednika Donalda Trumpa biti Kina, a ne ostale zemlje.

"Na valutnim tržištima bilježe se manje promjene tečajeva valuta zbog zabrinutosti u vezi trgovinskog rata, a mišljenja smo da bi u bliskoj budućnosti dolar mogao ojačati prema kineskoj valuti i ostalim rivalima", kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

Što se eura tiče, zajedničku europsku valutu pritišće politička nestabilnost u regiji budući da je njemačka kancelarka Angela Merkel suočena s pritiscima da riješi migrantsko pitanje koje je podijelilo Europu i ugrozilo njezinu vladu.

"Nastavak političkih previranja u Europi također je pridonio zazoru ulagača prema poduzimanju rizika", kazao je Kengo Suzuki, glavni valutni analitičar u Mizuho Securitiesu.