SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar nedaleko najnižih razina u tri godine prema košarici valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.01.2018. - 15:23:28
LONDON - Dolar se u petak na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u posljednje tri godine prema košarici drugih najvažnijih svjetskih valuta, pogođen neizvjesnostima u pogledu financiranja savezne američke vlade.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,3 posto, na 90,23 boda, i time se zadržao nedaleko najnižih razina u tri godine, na koje je skliznuo ovoga tjedna. Od početka je godine tako oslabio već nekih dva posto.

Američka je valuta prema japanskoj pritom oslabila gotovo 0,5 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 110,58 jena.

Euro je pak ojačao 0,4 posto prema dolaru, na 1,2280 dolara, no drži se ispod najviših razina u tri godine koje je ranije ovoga tjedna dosegnuo, premašivši 1,23 dolara, pod utjecajem očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) poduzeti korake u smjeru postupnog smanjenja izdašnih monetarnih poticaja. Uspon eura donekle su prigušile izjave dužnosnika ECB-a koje su uslijedile, a u kojima su iskazali određenu zabrinutost u vezi jačanja zajedničke valute.

Predstavnički dom američkog Kongresa donio je u četvrtak kasno navečer prijedlog zakon o privremenom financiranju savezne vlade, no opasnost od paralize državne uprave i dalje je velika jer bi zakonski prijedlog mogao naići na otpor Senata. Petak je krajnji rok za glasovanje i ukoliko do ponoći Senat ne potvrdi taj prijedlog zakona, većina vladinih agencija će ostati bez novca i morat će prestati s radom.

"Strah od privremene obustave rada dijela američkih državnih službi, čiji rad nije među najnužnijima, uznemirio je ulagače. A postoji velika vjerojatnost da se to stvarno i dogodi", kazao je Naeem Aslam, glavni valutni analitičar u tvrtki Think Markets UK.

Sudionici tržišta kažu da zabrinutosti u vezi mogućeg prestanka s radom dijela američke državne uprave također stvara nepovoljno ozračja na tržištima obveznica, koja ostaju pod pritiskom zbog očekivanja da bi snažni gospodarski podaci na globalnoj razini mogli potaknuti američku središnju banku Fed da nastavi zaoštravati monetarnu politiku. U takvom su ozračju u petak prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli najviše razine u protekle više od tri godine, od 2,642 posto, i na putu su najvećeg tjednog rasta u proteklih mjesec dana.