SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar nedaleko najnižih razina u tri godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.02.2018. - 14:54:29
LONDON - Dolar se u četvrtak na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u tri godine prema košarici valuta nakon što je u siječnju oslabio najviše u posljednjih više od 18 mjeseci, pritisnut mnogobrojnim čimbenicima.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,1 posto, na 89,082 boda, i drži se blizu novih najnižih razinu posljednje tri godine od 88,438 bodova, na koje je skliznuo ranije ovoga tjedna.

Dolar je na sličnom postotnom gubitku bio i prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,24275 dolara. Euro je ojačao oko 3,5 posto prema dolaru u siječnju, kad je u jednom trenutku premašio i ključnih 1,25 dolara, dosegnuvši nove najviše razine u protekle tri godine pod utjecajem izgleda da Europska središnja banka (ECB) također polagano ide u smjeru normalizacije monetarne politike.

Američka valuta pod pritiscima je slabljenja od početka godine zbog očekivanja zaoštravanja monetarne politike i u drugim gospodarstvima svijeta, u kontekstu jačanja rasta na globalnoj razini, što je ohrabrilo ulagače da veća ulaganja usmjere u druge valute, a ponajprije ponovo u eurozonu.

U fokusu ovih dana bila je sjednica američke središnje banka Fed na kojoj su zadržane nepromijenjene kamatne stope, ali je s nje poručeno da će inflacija ove godine vjerojatno ubrzati. Takve poruke poduprle su očekivanja nastavka rasta troškova zaduživanja pod dirigentskom palicom novog predsjednika Feda Jeromea Powella.

Američka je valuta jutros ojačala prema japanskoj za oko 0,3 posto, na 109,56 jena, i drži se iznad najnižih razina u četiri mjeseca od 108,28 jena na koje je skliznula u trgovanju prije gotovo tjedan dana. U siječnju je dolar prema jenu oslabio 3,1 posto, pritisnut mnoštvom čimbenika uključujući zabrinutosti u vezi američkog protekcionizma i špekulacije da bi japanska središnja banka Bank of Japan (BOJ) mogla početi postupno privoditi kraju programe izdašnih monetarnih poticaja.

"Tečaj dolara prema jenu i dalje je u fazi konsolidacije", kazao je Tareck Horchani, trgovac devizama u Saxo Marketsu, te dodao da se oporavak dolara još uvijek čini slabašnim.

Nove smjernice ulagačima bi trebali dati najnoviji američki podaci o zaposlenosti koji se očekuju u petak.