SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar nešto iznad najnižih razina u šest i pol mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.05.2017. - 14:41:34
LONDON - Dolar se u srijedu na međunarodnim tržištima zadržao iznad najnižih razina u 6,5 mjeseci prema košarici najznačajnijih valuta dok su ulagači za nove smjernice čekali podatke o inflaciji u eurozoni kako bi stekli bolji uvid u moguće daljnje poteze u monetarnoj politici.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao blagih 0,1 posto, na 97,367 bodova, i drži se znatno iznad najnižih razina u 6,5 mjeseci od 96,797 bodova, na koje se spustio prošlog tjedna.

Pritom je američka valuta prema japanskoj blago ojačala, na 110,90 jena, i time se njezin tečaj zadržao unutar raspona kretanja zabilježenog u posljednje vrijeme. Donekle je tako nadoknadio gubitke zabilježene dan ranije, kada je u jednom trenutku skliznuo na 110,665 jena, najniže razine u 12 dana, jer su ulagači oprezno trgovali zbog zabrinutosti povezanih s političkim zbivanjima u Europi, a i zbog slabosti na tržištima dionica i roba nakon dugog vikenda zbog praznika u SAD-u.

Euro je prema dolaru skliznuo 0,1 posto, na 1,1183 dolara, pri čemu se tek blago oporavio od pritisaka u trgovanju u utorak proizišlih iz straha od izvanrednih izbora u Italiji i slabijih od očekivanih podataka o inflaciji u Njemačkoj. Trgovci će sada za nove smjernice čekati prve procjene inflacije europskog statističkog ureda Eurostata.
Ulagači i dalje čekaju signale iz Europske središnje banke (ECB) o tome hoće li smanjiti najesen programe kupnje obveznica u svjetlu naznaka da se stanje u gospodarstvu eurozone poboljšava. No, ECB-ov čelnik Mario Draghi u ovotjednom je istupu ponovio potrebu za "značajnim" poticajima, podsjeća Reuters.

"Glavni je scenarij taj da će ECB u konačnici smanjiti poticaje, no Draghi to zasad ničime nije dao naslutiti, i to pritišće euro", kazala je ekonomistica u Sumitomo Mitsui Trustu Ayako Sera.

U Velikoj Britaniji u fokusu ulagača i dalje su najnovije ankete pred parlamentarne izbore 8. lipnja. Nekoliko novih anketa pokazalo je da se vodstvo konzervativaca britanske premijerke Therese May smanjuje u odnosu na oporbene laburiste pa je to ponovno pritisnulo britansku funtu.

Funta je u takvom ozračju prema dolaru oslabila 0,3 posto, na 1,2813 dolara. U ranijem trgovanju za vrijeme rada azijskih tržištu nakratko se spustila na 1,2788 dolara, nedaleko najnižih razina u mjesec dana od 1,2775 dolara, na koje je skliznula u petak.

Funta je oslabila i prema euru, skliznuvši u jednom trenutku na 87,38 penija za euro, nedaleko najniže cijene funte u osam tjedana, od 87,50 penija za euro, na koju se spustila u petak.