SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Dolar ojačao drugi tjedan, američka ekonomija stabilno raste
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.08.2018. - 20:02:32
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je i prošloga tjedna, drugog zaredom, jer američko gospodarstvo stabilno raste, pa Fed ostaje pri planovima o daljnjem postupnom povećanju kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao 0,5 posto, na 95,15 bodova.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj porasla 0,2 posto, na 111,25 jena.

Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je tečaj eura skliznuo 0,7 posto, na 1,1570 dolara, nedaleko najniže razine u pet tjedana.
Jačanje dolara zahvaljuje se dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva koji ukazuju na njegov stabilan rast.

Tako je objavljeno da je u srpnju u SAD-u broj zaposlenih povećan za 157.000. To je, doduše, manje od očekivanih 190.000, no stopa nezaposlenosti pala je na samo 3,9 posto, nedaleko najniže razine u 18 godina.

„Podaci su solidni i nisu promijenili glavnu tezu da će do kraja godine Fed još u dva navrata povećati kamatne stope", kaže Alfonso Esparza, analitičar u tvrtki OANDA.

Već su prije, polovicom tjedna, čelnici američke središnja banke nakon dvodnevne sjednice poručili da gospodarstvo nastavlja stabilno rasti, dok se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava, a inflacija kreće blizu ciljanih razina od 2 posto.

Zbog toga se, signalizirali su, može očekivati daljnje postupno povećanje kamata.
Zahvaljujući tome, dolar je ojačao, premda napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu ne popuštaju.
Peking je u petak objavio listu više od 5.200 američkih proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara na koje kani uvesti carine od 5 do 25 posto.

To je bio odgovor Kine na poruke Washingtona polovicom tjedna da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je prijetio prije, na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara.

Ukupno su dosad SAD i Kina jedna drugoj uveli carine na uvoz roba u vrijednosti od 34 milijarde dolara s obje strane.
Washington bi uskoro mogao uvesti carine na još 16 milijardi dolara uvoznih proizvoda iz Kine, a Peking je najavio protumjere istog intenziteta.

Kina je dosad ili uvela ili najavila uvođenje carina na ukupno 110 milijardi dolara vrijedne američke proizvode, gotovo sav uvoz iz SAD-a. U prošloj je godini, naime, ukupan izvoz iz SAD-a u Kinu iznosio 130 milijardi dolara.
Od početka svibnja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

U međuvremenu, kineski je juan pod prodajnim pritiskom zbog bojazni da će višemjesečni trgovinski sukob naštetiti tom drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.