SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar ojačao nakon izjava Powella; euro i jen pod pritiskom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.07.2018. - 13:59:21

LONDON - Dolar je ojačao u srijedu na međunarodnim tržištima zahvaljujući optimističnim porukama guvernera američke središnje banke Fed u pogledu zdravlja američkog gospodarstva, dok su prodajnim pritiscima bili izloženi euro i jen.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,3 posto, na 95,267 bodova, što su njegove najviše razine u dva tjedna. To znači da je nadomak 95,531 boda, najviše razine u godinu dana, na koju se nakratko popeo u lipnju.

Euro je, pak, u sličnom postotku oslabio prema dolaru, pa se njime trgovalo po 1,1619 dolara. Drži se tako i dalje nedaleko najnižih ovogodišnjih razina od oko 1,15 dolara.

Tečaj dolara prema jenu u jednom je trenutku u takvom ozračju dosegnuo 113,14 jena, najviše razine od 9. siječnja.

Podršku dolaru pružile su izjave predsjednika Feda Jeromea Powella, koji je jučer u Kongresu ocijenio da je američko gospodarstvo na putu snažnog rasta u godinama koje dolaze. Također je minimizirao rizike za američko gospodarstvo vezane uz eskalirajući trgovinski sukob SAD-a i Kine, što je poduprlo stajališta mnogih ulagača da će kamatne stope nastaviti rasti u ovoj i idućoj godini.

Dolar je u takvom ozračju ojačao i prema mnogim drugim značajnijim valutama, uključujući australski i kanadski dolar, a pod prodajnim pritiscima jutros je bila i kineska valuta.

"Vratili smo se uobičajenom okruženju u kojem su u igri razlike u monetarnim politikama, a monetarna politika podupire dolar", ocijenio je situaciju na tržištima valutni analitičar u RBC-u Adam Cole.

Tržišta očekuju da će Fed u 2018. godini podići kamatne stope u ukupno četiri navrata kako bi suzbio rastuće pritiske na jačanje inflacije.

U kontekstu nastavka rasta kamatnih stopa u SAD-a, dok većina ostalih središnjih banaka oprezno poduzima mjere u smjeru normalizacije monetarne politike, mnogi analitičari očekuju daljnje jačanje dolara.

"Dolar je na putu daljnjeg jačanja, ponajprije u odnosu na jen, s obzirom da averzija prema riziku splašnjava na tržištima dionica", smatra Junichi Ishikawa, valutni analitičar u IG Securitiesu.