SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Dolar ojačao nakon pet tjedana slabljenja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.02.2017. - 09:28:13
LONDON – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ojačao, nakon pet tjedana pada, jer bi smanjenje poreza, koje je najavio američki predsjednik Donald Trump, moglo potaknuti brži rast najvećeg svjetskog gospodarstva, ali i kamata Feda.

Tečaj eura prema američkoj valuti potonuo je prošloga tjedna 1,3 posto, na 1,0640 dolara, a u jednom je trenutku zaronio na 1,0608 dolara, najnižu razinu u tri tjedna.
U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena je dolara prošloga tjedna porasla 0,6 posto, na 113,30 jena.

Stoga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga tjedna ojačao oko 1,0 posto, na otprilike 100,80 bodova.
Oporavak dolara prema košarici valuta, nakon pet tjedana pada, ponajviše se zahvaljuje najavi Donalda Trumpa da će za nekoliko tjedana objaviti plan porezne reforme.
Porezno rasterećenje trebalo bi potaknuti brži rast američkog gospodarstva, ali i plaća te inflacije. A to bi, pak, moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

"Dolaru podršku pruža Trumpova najava u vezi oporezivanja. Ipak, ulagači bi se zasad mogli držati na oprezu. S obzirom čemu smo svjedočili nakon Trumpove mjere u vezi imigracije, prisutna je i dalje vrlo velika neizvjesnost u vezi toga što će Trump učiniti i što može provesti", kazala je valutna analitičarka Commerzbanka Thu Lan Nguyen.

Europska je valuta, pak, prošloga tjedna bila pod pritiskom neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, koji će se održati u drugoj polovici travnja.
Ankete pokazuju da je u prednosti Marine Le Pen, predsjednička kandidatkinja Nacionalne fronte, a njezine najave o mogućem izlasku Francuske iz Europske unije potiču nervozu na tržištima.

Premda mnogi očekuju da će Le Pen u drugom krugu izbora izgubiti od umjerenog kandidata, ulagači su nervozni jer su lani Britanci potpuno neočekivano izglasali 'Brexit', a Amerikanci izabrali Donalda Trumpa za predsjednika.