SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Dolar ojačao nakon tri tjedna pada
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.12.2017. - 09:24:25
LONDON – Dolar je na svjetskim valutnim tržištima prema košarici valuta prošloga tjedna ojačao, nakon tri tjedna pada, no njegov snažniji uspon onemogućili su politički problemi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 112,10 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula 0,3 posto, na 1,1890 dolara.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna porastao 0,2 posto, na 92,90 bodova.

Nakon tri tjedna pada, taj je indeks ojačao zahvaljujući nadi ulagača da će američki Kongres podržati poreznu reformu kojom bi se smanjili porezi kompanijama i građanima.

To bi, pak, moglo potaknuti brži rast gospodarstva, ali i inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku da iduće godine ubrza tempo povećanja kamatnih stopa.

U petak su republikanski zastupnici u Senatu poručili kako imaju dovoljnu podršku za prijedlog poreznog zakona, pa bi ga uskoro mogli i usvojiti. To se i dogodilo u subotu rano ujutro, nakon zatvaranja tržišta.

A kako je Zastupnički dom Kongresa svoj prijedlog poreznih promjena donio još polovicom studenoga, idućega bi tjedna mogli započeti i pregovori između dvaju domova o usuglašavanju dvaju prijedloga.

Potom bi ga do kraja godine mogao potpisati predsjednik Donald Trump, čime bi ispunilo jedno od njegovih najvažnijih obećanja iz predsjedničke kampanje.

No, u petak se dolar našao pod pritiskom zbog novih političkih problema Donalda Trumpa, nakon što je bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Michael Flynn priznao krivnju za davanje lažnog iskaza FBI-u vezano za istragu o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.

Flynn je, pišu mediji, spreman svjedočiti kako mu je Trump rekao da uspostavi kontakte s Rusima u vrijeme dok je bio predsjednički kandidat. Iz Bijele kuće brzo su poručili kako ništa u vezi Flynnova priznanja krivnje ne tereti nikoga drugoga osim njega.

"Ako ovaj slučaj dodatno uvuče Trumpovu vladu u istragu i proširi istragu posebnog vijeća, to bi zasigurno pritisnulo tečaj dolara", kaže Omer Esiner, analitičar u tvrtki Commonwealth Foreign Exchange.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.