SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar ojačao pred odluku američke središnje banke o kamatama
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.06.2018. - 16:40:55
LONDON - Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima blago ojačao prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta uoči završetka sjednice američke središnje banke Fed s koje ulagači očekuju smjernice u pogledu daljnjeg rasta kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,1 posto, na 93,867 bodova. U trgovanju u utorak bio je na dobitku 0,25 posto.

Tečaj eura prema dolaru ostao je više-manje nepromijenjen u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 1,1745 dolara.

Američka je valuta istodobno ojačala oko 0,2 posto prema japanskoj, na 110,58 jena. Tečaj dolara drži se tako nadomak 110,68 jena, nove najviše razine u protekla tri tjedna, koje je nakratko zabilježio u ranijem trgovanju.

U fokusu tržišta je američki Fed koji danas završava dvodnevnu sjednicu na kojoj će, kako se najvećim dijelom očekuje, drugi put u ovoj godini podići ključne kamatne stope. Ulagači će se pritom fokusirati na to hoće li signalizirati ukupno četiri povećanja u ovoj godini.

Nadalje, izvješća da predsjednik Feda Jerome Powell razmišlja o održavanju tiskovne konferencije nakon svake redovne sjednice Feda, na kojoj bi mogao odgovarati na pitanje novinara, pružila su također podršku dolaru jer su zbog toga ojačala očekivanja da bi češće mogli podizati kamatne stope. Središnja banka trenutno održava konferencije za tisak nakon svake druge sjednice.

Analitičari su podijeljeni oko toga hoće li poruke Feda dodatno poduprijeti dolar, pa će pažnju polagano preusmjeravati ka Europskoj središnjoj banci (ECB).

Tržišta očekuju da bi ECB sa svoje redovne sjednice u četvrtak mogao signalizirati namjeru okončanja izdašnog programa kupnji obveznica u 2018. godini. Takve špekulacije podigle su cijenu eura u prošlotjednom trgovanju na 1,1840 dolara, najviše razine u tri tjedna.

"Očekuje se da će ECB biti voljan ubrzati poteze u smjeru normalizacije monetarne politike. Međutim, mišljenja sam da su takva očekivanja pretjerana pa bi sutrašnja sjednica mogla razočarati one koji očekuju poruke u tom smjeru, što bi razjasnilo najnovije slabljenje eura", kazao je Masafumi Yamamoto, glavni valutni analitičar u Mizuho Securitiesu.