SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar ojačao prema jenu uoči novih podataka o zaposlenosti u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.06.2017. - 16:50:00
Zadnja izmjena: 02.06.2017. - 16:51:00
LONDON - Dolar je u petak ojačao prema jenu na međunarodnim tržištima pred objavu ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u koje bi, sudeći prema izjavama dužnosnika iz američke središnje banke, trebalo zacementirati očekivanja rasta kamatnih stopa u lipnju.

Dolar je u takvom ozračju ojačao 0,2 posto prema jenu, na 111,590 jena. U ranijem trgovanju za vrijeme rada azijskih tržišta nakratko je dosegnuo 111,680 jena, najviše razine u proteklih tjedan dana.

Skliznuo je pak blagih 0,1 posto prema euru kojim se tako trgovalo po 1,1225 dolara.

Britanska funta oslabila je jutros oko 0,2 posto, no zadržala se iznad najnižih ovotjednih razina prema dolaru te iznad najnižih razina u dva i pol mjeseca prema euru.

U fokusu tržišta bit će ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi prema očekivanja analitičara iz Reutersove ankete trebalo pokazati rast broja zaposlenih za oko 185 tisuća.

"Jutros je sve bilo u znaku kretanja dolara prema jenu. Jučer objavljeni dobri američki pokazatelji i novi rekordi na burzama pozitivni su za dolar. Iako pokazatelij u posljednje vrijeme dolaru baš nisu bili od pomoći, svakako ćemo pratiti podatke o rastu plaća - oni su ključni za izglede u pogledu inflacije i kamatnih stopa", kazao je Niels Christiansen, valutni analitičar u švedskoj banci Nordea.

Tržišta sada procjenjuju da su šanse gotovo 90 posto da će američka središnja banka povećati ključne kamatne stope u ovome mjesecu. A budući da su tržišta u potpunosti već uračunala to povećanje kroz dva tjedna, očekivanja za ostatak godine sada su minimalna, kazali su analitičari.

Protekla dva tjedna bila su najgora u proteklih više od godinu dana kako za kretanje cijene dolara prema euru, tako i prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta, a što je odražavalo nešto slabije američke gospodarske pokazatelje i zabrinutosti da američka administracija predsjednika Donalda Trumpa neće moći značajnije poduprijeti gospodarsku aktivnost i inflaciju u najvećem svjetskom gospodarstvu.

U protekle dvije godine dolar je uglavnom jačao zahvaljujući pretpostavci da će kamatne stope u SAD-u rasti dok će se u Japanu i eurozoni zadržati ispod nule, podsjeća Reuters.