SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar ojačao prema jenu; vratila se sklonost riziku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.03.2018. - 13:58:30
LONDON - Dolar je u petak poskočio prema jenu na međunarodnim tržištima pod utjecajem vijesti koje bude nadu u zaokret u odnosima između Washingtona i Pjongjanga na nuklearnom planu i onih iz japanske središnje banke.

Dolar je u takvim okolnostima u jednom trenutku poskočio 0,5 posto prema jenu, na 106,73 jena. Vijesti u vezi Sjeverne Koreje pružile su tako snažnu podršku tečaju dolaru, koji je prema jenu oslabio sedam posto od početka zabrinutosti da bi izbijanje trgovinskog rata moglo zakočiti globalni gospodarski oporavak.

Uslijed veće sklonosti ulagača ka poduzimanju rizika, jen je također skliznuo 0,5 posto prema euru i 0,7 posto prema britanskoj valuti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, pritom se zadržao na 90,158 bodova, više-manje nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,2310 dolara, što znači da mu je cijena ostala nepromijenjena u odnosu na zatvaranje dan ranije, kad je oslabio 0,8 posto prema dolaru.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da je spreman susresti se sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom, što bi bio njihov prvi susret licem u lice i potencijalno golemi preokret u nuklearnim napetostima s Pjongjangom.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u četvrtak je s tiskovne konferencije upozorio na prigušenu inflaciju u eurozoni i opasnosti od rastućeg protekcionizma, i tim porukama izazvao pritiske na slabljenje eura.

U drugi su plan time potisnute blage izmjene u ECB-ovu priopćenju sa sjednice u kojem su izostavili dio o eventualnom povećanju iznosa mjesečnih kupnji obveznica, bude li potrebno, a koje su nakratko bile potaknule ulagače na kupnje zajedničke europske valute.

U petak su u fokusu bile i poruke s redovne sjednice japanske središnje banke, koja je potvrdila ustrajnost u provedbi ultra-popustljive monetarne politike u idućim mjesecima. Iako je iskazao optimizam u pogledu rasta, guverner Haruhiko Kuroda ponovio je da ostaje pri planu da izmjena u monetarnoj politici neće biti dok inflacija ne dosegne zacrtanih dva posto.

Dolaru je podršku prema jenu pružilo i blago smirivanje strahova od izbijanja trgovinskog rata, nakon što je Trump, premda nametnuvši carine na uvoz čelika i aluminije, ipak ublažio stavove najavivši izuzeća za Kanadu i Meksiko, čime je dao šanse i drugim zemljama da ispregovaraju slične ustupke.

"Postoji mnoštvo potencijalnih izuzeća, stoga sam mišljenja da ulaganja u jen, kao sigurno utočište u nestabilnim vremenima, splašnjavaju", kazao je Roy Teo, valutni analitičar u LGT Banku.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina