SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar ojačao prema košarici valuta, britanska funta pod pritiskom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.01.2019. - 16:42:15
LONDON - Dolar je u četvrtak ojačao prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima jer investitori zaziru od rizika zbog obnovljene zabrinutosti u vezi globalnog rasta, a britansku funtu pritišću daljnje napetosti oko brexita.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je ojačao treći dan zaredom i dosegnuo 96,241 bod. Prije tjedan dana, kada se gotovo spustio ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka, u jednom je trenutku skliznuo na najniže razine u tri mjeseca od 95,029 bodova, no otada je u uzlaznoj putanji i drži se iznad toga prosjeka.

Dolar je pritom zadržao dobitke prema euru, koji je pak izložen deprecijacijskim pritiscima zbog zabrinutosti investitora u vezi gospodarske situacije u eurozoni. Eurom se tako jutros trgovalo po 1,1388 dolara, što znači da mu je cijena oslabila blagih 0,1 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

No, u fokusu je bio novozelandski dolar, kojem je cijena pala za više od 0,5 posto prema američkom dolaru. Investitori su manje skloni rizičnijim kategorijama imovine zbog obnovljenih zabrinutosti oko šteta koje bi globalnom gospodarskom rastu mogao izazvati američko-kineski trgovinski sukob.

Japanski jen, kojem se investitori okreću kada jača neizvjesnost na političkom i gospodarskom planu, ojačao je tako približno 0,3 posto prema dolaru, na 108,78 jena za dolar.

I druge valute, čije kretanje tečajeva prati kretanje cijena sirovina, bile su pod prodajnim pritiscima, što također pokazuje da slabi potražnja za rizičnijom imovinom. Norveška kruna oslabila je jutros prema dolaru za gotovo 0,5 posto, a australski dolar prema američkom za 0,2 posto.

Također, u fokusu ostaje funta jer tržišta pomno prate daljnji razvoj situacije na planu izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Funta je jutros oslabila 0,2 posto prema dolaru, na 1,2853 dolara, budući da zasad nema naznaka da će se u parlamentu postići kompromis oko brexita. Nacrt plana ′B′ premijerke Therese May trebao bi biti poznat do ponedjeljka, a tržišta pretpostavljaju da će morati doći do produljenja roka za izlazak iz EU-a.