SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Dolar ojačao prema košarici valuta, Fed smanjio kamate
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.09.2019. - 17:32:04
LONDON - Unatoč smanjenju kamatnih stopa američke središnje banke, na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ojačao, nakon dva tjedna pada, jer ulagači ocjenjuju da je američko gospodarstvo u boljoj formi od ostalih.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,25 posto, na 98,51 bod.

Pritom je tečaj eura prema dolaru skliznuo 0,5 posto, na 1,1017 dolara.

No, dolar je oslabio u odnosu na japansku valutu, za 0,5 posto, pa je njegova cijena pala na 107,55 jena.

U fokusu ulagača bila je prošloga tjedna sjednica čelnika američke središnje banke, koji su odlučili smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto.

To smanjenje kamata, drugo od početka godine, očekivalo se na tržištu, no Fedovo priopćenje razočaralo je one ulagače koji su očekivali nedvojbene signale da će središnja banka nastaviti smanjivati kamatne stope.

Procjene čelnika Feda pokazale su, naime, da očekuju da će kamate ostati u ovom rasponu tijekom cijele 2020. godine.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da su izgledi za američko gospodarstvo povoljni, a da smanjenje kamata predstavlja osiguranje od rizika koji prijete zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i trgovinskih tenzija.

Kazao je da bi Fed mogao dodatno smanjiti kamate, ako gospodarstvo dodatno oslabi, ali da smatra da ovo smanjenje predstavlja samo umjerenu prilagodbu kamata, s obzirom da je tržište rada snažno, a da će se inflacija vjerojatno vratiti Fedovoj ciljanoj razini od 2 posto.

Daljnji potezi Feda „ovisit će o gospodarskim pokazateljima. Nemamo neki zadani smjer, odluke ćemo donositi iz sjednice u sjednicu", kazao je Powell, dodavši da će Fed prestati smanjivati kamate kada procjeni da je učinio dovoljno.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 60 posto izgleda da će Fed do kraja godine još jednom smanjiti kamatne stope.

No, mnogi sumnjanju u to jer je američko gospodarstvo u relativno dobroj formi, premda se rast ponešto usporava.

„Američkom gospodarstvu ide bolje nego ostalima u svijetu, stoga sam i dalje među onima koji očekuju snažniji dolar", kaže Joseph Trevisiani, analitičar u tvrtki FX Street.