SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar ojačao prema košarici valuta nakon pozitivnih poruka od novog čelnika Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.02.2018. - 14:45:44
LONDON - Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima zabilježio najviše razine u tri tjedna prema košarici valuta nakon što je novi predsjednik američke središnje banke Fed Jerome Powell pozitivnim ocjenama stanja u gospodarstvu podupro očekivanja daljnjeg rasta kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao daljnjih 0,2 posto, na 90,539 bodova, najviše razine od 9. velječe. U utorak je ojačao 0,6 posto nakon što je predsjednik Feda Powell u prvom javnom istupu ohrabrio ulagače u pogledu vjerojatnog rasta ključnih kamatnih stopa ove godine u četiri navrata.

Eurom se jutros trgovalo po 1,2207 dolara, što znači da mu je cijena skliznula 0,2 posto u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije. U sličnom je postotku, pak, dolar oslabio prema jenu, skliznuvši na 107,18 jena.

Britanska funta oslabila je također 0,2 posto prema dolaru, na 1,3881 dolara. Švicarski franak blago je pak oslabio prema euru kojim se tako trgovalo po 1,1497 franaka.

Dolar je odskočio s najnižih razina u tri godine, na koje je nakratko skliznuo prema košarici valuta 16. veljače, podržan višim prinosima na američke državne obveznice, a u prilog su mu išle i ocjene ulagača da su prodaje dolara u posljednje vrijeme bile pretjerane. Većina analitičara, međutim, još uvijek smatra da je dolar u fazi tek privremenog oporavka u kontekstu poduljeg razdoblja slabosti.

"Dugoročni rizici vođenja ekspanzivne monetarne politke u vremenima kad je gospodarstvo snažno, na što se kratko osvrnuo i novi predsjednik Feda Powell i što je još unazad nekoliko dana izazivalo pritiske na slabljenje dolara, tržišta su sada zanemarila", mišljenja su analitičari u Commerzbanku.

Što se tiče eura, nakon snažnog početka godine kad su ulagači naveliko počeli špekulirati da će Europska središnja banka (ECB) u kontekstu gospodarskog oporavka početi postupno smanjivati izdašne poticajne mjere, zajednička europska valuta osjetnije je oslabila. Daljnje bi smjernice ulagačima u vezi njezina kretanja mogle pružiti najnovije procjene o inflaciji kao i ključna politička zbivanja u ovome tjednu vezano za izbore u Italiji i dogovor oko sastavljanja koalicijske vlade u Njemačkoj.

Japanska valuta ojačala je pak nakon što je u srijedu japanska središnja banka Bank of Japan (BOJ) smanjila iznos japanskih državnih obveznica s vrlo dugim rokom dospijeća, koji nudi za otkup u sklopu redovnih operacija kupnji dužničkih papira.