SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar ojačao prema košarici valuta ojačao; investitori oprezni
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.10.2018. - 15:37:55
LONDON - Tečaj dolara ojačao je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema najvišim razinama u 10 tjedana u odnosu na košaricu valuta jer su ulagači bili na većem oprezu zbog zabrinutosti u vezi globalnog rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,2 posto, na 96,517 bodova. U prošlom je tjednu, koji je zaključio na dobitku 0,7 posto, u jednom trenutku dosegnuo nove najviše razine u 10 tjedana.

Tečaj eura pritom se zadržao nedaleko 1,1389 dolara, najnižih razina u preko dva mjeseca. Tečaj britanske funte drži se blizu najnižih razina u dva mjeseca prema dolaru, na 1,2775 dolara.

Za japanskim jenom, valutom-utočištem za kapital u nestabilnim vremenima, potražnja je u prošlom tjednu porasla zahvaljujući oprezu ulagača zbog oštrog pada cijena dionica na globalnim tržištima.

Jutros se dolarom trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju u usporedbi sa završetkom trgovanja u petak, od 111,96 jena. U prošlom tjednu jen je bio na dobitku od 1,6 posto prema dolaru.

U listopadu su se dionice naveliko prodavale na globalnim tržištima jer su ulagače brinuli rezultati poslovanja kompanija i neizvjesnosti na geopolitičkom planu.

Premda je takva situacija pogodovala dolaru, koji obično dobiva na privlačnosti u vrijeme većeg zaziranja investitora od rizika, cijena mu je tek umjereno porasla.

Podršku su mu pružile i trgovinske napetosti između Washingtona i Pekinga. Tržišta su procijenila da će američko gospodarstvo trpjeti posljedice smanjene trgovine, no da će biti manje pogođeno u odnosu na svoje trgovinske partnere.

Nakon vijesti iz Kine o usporavanju rasta profita kompanija u rujnu peti mjesec zaredom, kineski juan je na inozemnim tržištima jutros oslabio prema dolaru, premda se drži iznad najnižih razina od siječnja prošle godine, na koje je nakratko skliznuo u trgovanju u petak.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.