SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar ojačao prema košarici valuta uoči sjednica triju središnjih banaka
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.09.2018. - 16:54:19
LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima blago ojačao prema košarici drugih vodećih svjetskih valuta dok se investitori uglavnom drže po strani uoči najnovijih odluka sa zasjedanja triju središnjih banaka - britanske, europske i turske.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju ojačao blagih 0,2 posto, na 94,93 boda. Drži se tako iznad najnižih razina u dva tjedna od 94,73 boda, na koje je u jednom trenutku skliznuo u trgovanju dan ranije.

Cijena eura i britanske funte ostala je, pak, više-manje nepromijenjena u usporedbi sa zatvaranjem tržišta dan ranije uoči današnjih sjednica Europske središnje banke (ECB) i Bank of Englanda (BoE). Eurom se tako jutros trgovalo po 1,1619 dolara, a funtom po 1,3039 dolara.

Tečajevi većine najvažnijih svjetskih valuta zadržali su se unutar uskog raspona njihova kretanja unatoč većoj sklonosti riziku nakon vijesti da Washington želi novi krug trgovinskih pregovora s Pekingom. Među rijetkim gubitnicima prema dolaru bila je japanska valuta pa se dolarom jutros trgovalo po 111,45 jena, što znači da je ojačao 0,18 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Tržišta su gotovo sigurna da neće doći do promjena u monetarnoj politici eurozone na današnjoj sjednici ECB-a, a promjene ne očekuju ni na sjednici BoE-a nakon podizanja kamatnih stopa prošloga mjeseca.

Vjerojatno će stoga najveću pažnju tržišta privući sjednica turske središnje banke na kojoj se, prema očekivanju svih 11 ekonomista u anketi Reutersa, očekuje povećanje kamatnih stopa. Njihovo povećanje poslužit će kao test investitorima kakve sve mjere tržišta gospodarstava u nastajanju poduzimaju kako bi vratile povjerenje investitora nakon turbulentnog ljeta.

Cijena turske lire ostala je jutros uglavnom nepromijenjena prema dolaru u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije. Sredinom kolovoza nakratko je skliznula na rekordno niske razine, nakon čega su porasla očekivanja ulagača o zaoštravanju monetarne politike u Turskoj i zaustavljanju njezina slabljenja.

Među većim dobitnicama prema dolaru ovih je dana bila norveška kruna, jer su podaci o snažnoj inflaciji poduprli očekivanja da bi norveška središnja banka idući tjedan mogla podići kamatne stope. Kruna je u ovome tjednu ojačala oko 1,5 posto prema dolaru.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.