SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar ojačao, u fokusu trgovinske napetosti i američki podaci o zaposlenosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.08.2018. - 13:53:03
LONDON - Dolar je u petak na međunarodnim tržištima ojačao četvrti dan zaredom, u kontekstu nepopustljivih bojazni u vezi američko-kineskog trgovinskog rata, dok investitori čekaju američko izvješće o zaposlenosti radi novih smjernica.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,2 posto, na 95,362 boda. Drži se tako iznad najnižih razina u 3,5 tjedna od 94,084 boda, na koje se u jednom trenutku spustio u prošlotjednom trgovanju.

U takvim okolnostima cijena eura pala je prema dolaru na najniže razine u pet tjedana i njome se jutros trgovalo po 1,1577 dolara.

Napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu ne popuštaju. Kina je poručila da će uzvratiti istom mjerom bude li američki predsjednik Donald Trump ostvario prijetnje o povećanju carine na 25 posto na uvoz iz Kine vrijedan 200 milijardi dolara, s prvotno planiranih 10 posto.

Zabrinutost o posljedicama carina na rast gospodarstava proširio se jučer europskim i azijskim tržištima, izazvavši pad cijena dionica.

Kineski juan pod prodajnim je pritiskom zbog bojazni da će višemjesečni trgovinski sukob naštetiti tom drugom najvećem svjetskom gospodarstvu. U petak mu je tako na inozemnim tržištima cijena oslabila prema dolaru za dodatnih 0,4 posto, na 6,9064 juana za dolar, njezine najniže razine u posljednjih 14 mjeseci.

Australski dolar, također pod pritiskom zbog napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu, dodatno je oslabio prema svome američkom imenjaku, pri čemu mu se cijena spustila na najniže razine u 11 dana.

Britanskom funtom jutros se trgovalo po 1,2985 dolara, što je njezina najniža cijena prema dolaru u 11 dana, a oslabila je unatoč jučerašnjoj odluci britanske središnje banke Bank of England da podigne ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 0,75 posto.

Tržišta će za daljnje smjernice do kraja dana još pratiti najnovije podatke o zaposlenosti u SAD-u, za koje se očekuju da će pokazati da je u srpnju otvoreno 190 tisuća novih radnih mjesta, nakon 213 tisuća u mjesecu ranije.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.