SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Dolar ojačao, ulagači skloniji riziku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.03.2018. - 08:38:34
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ojačao jer je zbog smanjenja bojazni od trgovinskih ratova ojačala sklonost ulagača prema riziku i jer su japanska i europska središnja banka poručile da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna porastao 0,3 posto, na 90,20 bodova.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj porasla 0,9 posto, na 106,75 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je tečaj eura skliznuo 0,1 posto, na 1,2305 dolara.

U prvoj polovici tjedna na valutnim su tržištima jačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital jer je na globalnim burzama vladala nesigurnost zbog najave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

Ublažena strahovanja od trgovinskog rata

Međutim, u drugom dijelu tjedna ublažena su strahovanja od izbijanja trgovinskog rata, nakon što je Trump, premda nametnuvši carine na uvoz čelika i aluminija, ipak ublažio stavove najavivši izuzeća za Kanadu i Meksiko, čime je dao šanse i drugim zemljama da ispregovaraju slične ustupke.

"Postoji mnoštvo potencijalnih izuzeća, stoga sam mišljenja da ulaganja u jen, kao sigurno utočište u nestabilnim vremenima, splašnjavaju", kazao je Roy Teo, valutni analitičar u LGT Banku.

Sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama ojačala je i zahvaljujući splašnjavanju tenzija između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Predsjednik Trump izjavio je u petak da je spreman susresti se sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom, što bi bio njihov prvi susret licem u lice i veliki preokret u nuklearnim napetostima s Pjongjangom.

Jačanje dolara zahvaljuje se i porukama drugih središnjih banaka da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku.

Prigušena inflacija u eurozoni

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u četvrtak je upozorio na prigušenu inflaciju u eurozoni i opasnosti od rastućeg protekcionizma, i tim porukama izazvao pritiske na slabljenje eura.

U petak su u fokusu bile i poruke s redovne sjednice japanske središnje banke, koja je potvrdila ustrajnost u provedbi ultra-popustljive monetarne politike u idućim mjesecima.

Iako je iskazao optimizam u pogledu rasta, guverner Haruhiko Kuroda ponovio je da ostaje pri planu da izmjena u monetarnoj politici neće biti dok inflacija ne dosegne zacrtanih dva posto.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.