SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Dolar oslabio, čekaju se nove vijesti o pregovorima SAD-a i Kine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.11.2019. - 10:42:58
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna oslabio prema košarici valuta, dok ulagači s oprezom prate hoće li se ostvariti najave o postizanju parcijalnog trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,4 posto, na otprilike 98 bodova.
Pritom je tečaj eura prema dolaru porastao 0,3 posto, na 1,1050 dolara.
Dolar je oslabio i u odnosu na japansku valutu, za 0,4 posto, pa je njegova cijena skliznula na 108,80 jena
Zbog najnovijih komentara na blagom su dobitku bile valute čija kretanja obično ovise o situaciji u trgovini, poput novozelandskog i australskog dolara. Kineski juan je također blago ojačao prema dolaru.
No, investitori su većinom ipak ostali na oprezu jer Kudlow nije naveo nikakve detalje.
"Iskreno, takva retorika više-manje odgovara onoj američkog ministra financija Stevena Mnuchina, koji je prije nekoliko mjeseci rekao da je sporazum 99 posto riješen", napisali su analitičari Commerzbanka u bilješci klijentima, priznavši ipak da su najnoviji komentari poboljšali raspoloženje na tržištima.
Iz kineskog ministarstva trgovine objavili su da dvije zemlje vode intenzivne razgovore, a i predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je ranije tijekom tjedna da je dogovor blizu.
No, financijski dnevnik Financial Times, pozivajući se na dobro upućene izvore, objavio je da sporazum možda neće biti postignut na vrijeme da se izbjegne novi krug američkih carina koji bi trebao stupiti na snagu 15. prosinca.
 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.