SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio, investitori čekaju nove ekonomske pokazatelje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.11.2017. - 14:32:46
LONDON - Dolar je u četvrtak skliznuo na međunarodnim tržištima uslijed dobitonosnih prodaja koje su ulagači poduzeli nakon što američka središnja banka Fed očekivano nije mijenjala kamatne stope, a daljnje smjernice čekaju od novih gospodarskih podataka.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto, na 94,67 bodova.

Pritom je američka valuta prema japanskoj oslabila 0,1 posto, na 114,09 jena. U prekonoćnom je trgovanju ojačala oko 0,5 posto i približila se 114,450 jena, najvišim razinama od srpnja, koje je nakratko dosegnula u petak nakon dobrih gospodarskih podataka i povećanih izgleda za rast kamatnih stopa u prosincu.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,1640 dolara, što znači da je u plusu za 0,2 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije.

Neizvjesnosti oko izbora novog čelnika Feda blago su popustile budući da se američki predsjednik Donald Trump sprema objaviti da je kandidat za mjesto predsjednika bivši guverner Feda Jerome Powell, kojeg tržišta smatraju najmanje sklonim zaoštravanju monetarne politike među kandidatima. Stoga ulagači čekaju nove vijesti iz gospodarstva koje bi poduprle dolar.

Po završetku sjednice u srijedu Fed je porukama o snažnom gospodarskom rastu i jačanju tržišta rada podupro očekivanja rasta kamatnih stopa do kraja godine. Tržišta očekuju da će kamatne stope na sjednici Feda u prosincu biti podignute za četvrtinu postotnog boda, pokazuje CME-ov FedWatch.

"Trgovanje dolarom otežano je zbog sve više rizika koji stvaraju pritiske na njegovo slabljenje, nakon što su izostale snažne reakcije na povoljne vijesti o izboru Powella među kandidatima za Fedova predsjednika, ili nacrtu novih poreznih zakona", kazao je John Marley iz tvrtke za upravljanje valutnim rizicima Infinity International.