SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio nakon Trumpove odluke o novim carinama
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.03.2018. - 16:13:49
LONDON - Dolar je u petak na međunarodnim tržištima oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju skliznuo 0,1 posto, na 90,194 boda. Tečaj eura ostao je, pak, više-manje nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na oko 1.2271 dolara.

No, japanski jen poskočio je 0,5 posto prema dolaru i na putu je da zabilježi značajnije dobitke prema euru, u kontekstu mogućeg očekivanja trgovinskog rata nakon najnovije Trumpove odluke o carinama.

Dolar je u takvom ozračju prema jenu bio na gubitku gotovo 0,5 posto, na 105,75 jena, nakon što se u ranijem trgovanju nakratko spustio na 105,70 jena, najnižu razinu od 16. veljače. Japanska valuta ojačala je i prema euru i britanskoj funti, za 0,3 odnosno 0,5 posto.

U fokusu tržišta bila je Trumpova odluka o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija radi zaštite američkih proizvođača, koja bi mogla potaknuti važne trgovinske partnere poput Kine, Europa i Kanade da uzvrate protumjerama.

Ulagači ipak nisu bili skloni većim pritiscima na slabljenje dolara, ponajprije u odnosu na euro i funtu, a posebno u kontekstu predstojećih političkih zbivanja. U slučaju eura fokus je na talijanskim parlamentarnim izborima u nedjelju, kad bi i njemački socijaldemokrati trebali objaviti rezultate ankete u vezi sklapanja koalicijskog sporazuma, čime bi trebao biti osiguran četvrti mandat kancelarke Angele Merkel.

U fokusu će biti i ključan i današnji govor britanske premijerke Therese May vezano za buduće trgovinske odnose između Ujedinjenog Kraljevstva u cjelini i Europske unije.

Što se jena tiče, tržišta je prilično iznenadila najnovija izjava guvernera japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ) Haruhika Kurode da će u banci razmisliti o privođenju kraju ciklusa vrlo popustljiv monetarne politike, bude li ciljana inflacija bila dosegnuta krajem fiskalne godine koja završava u ožujku 2020. godine. Zahvaljujući takvim porukama tečaj jena zadržao se oko najviših razina u ovoj godini.

"Na globalnim tržištima u osnovi prevladava određen oprez, ponajprije u kontekstu važnosti sjednice BOJ-a u idućem tjednu nakon najnovijih izjava guvernera", kazao je Manuel Oliveri, valutni analitičar u banci Credit Agricole.