SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio nakon Trumpovih izjava
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.04.2017. - 16:52:30
LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima skliznuo na najnižu razinu u dva tjedna prema košarici najvažnijih svjetskih valuta, nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da dolar postaje prejak i da priželjkuje da kamatne stope ostanu niske.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je 0,6 posto jutros u trgovanju na europskim tržištima i na putu je najvećeg gubitka u posljednja više od tri tjedna.

Tečaj dolara stabilizirao se pak na oko 109 jena, nakon što je u azijskom trgovanju u jednom trenutku skliznuo na najnižu razinu u pet mjeseci od 108,73 jena.
Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,0653 dolara, što znači da je skliznuo 0,1 posto u usporedbi sa zatvaranjem tržišta dan ranije. Drži se tako nedaleko najviših razina u šest dana od 1,0675 dolara, koje je u jednom trenutku dosegnuo u prekonoćnom trgovanju.
Dolar je na putu i trećeg dnevnog gubitka prema kineskom juanu, nakon što je početkom tjedna ojačao na najvišu razinu u mjesec dana.

Američku valutu i prinose na američke državne obveznice oštro su pogodile najnovije izjave Donalda Trumpa za Wall Street Journal da dolar postaje suviše jak i da će naštetiti američkom gospodarstvu.

Novi predsjednik prekinuo je time uobičajenu praksu američkih administracija, kako demokratskih tako i republikanskih, da se suzdržavaju od komentara na račun monetarne politike u SAD-u. Također, nije uobičajeno da predsjednik govori o vrijednosti dolara, što je često tema koja se prepušta ministru financija.
Najnovije izjave samo su podsjetile sudionike tržišta na Trumpovu retoriku vezanu za protekcionizam trgovine, što izaziva zabrinutost kod onih ulagača koji očekuju da će dolar jačati.

"Dramatičan je to zaokret u Trumpovoj retorici. Imajući na umu nastavljene verbalne intervencije američke vlade na valutnim tržištima, mišljenja smo da će svaki uspon dolara u bliskoj budućnosti biti ograničen, unatoč umjerenom tempu rasta kamatnih stopa u SAD-u", kazao je valutni analitičar IronFX-a Sakis Paraskevov.

Uz to, ulagače i dalje muče neizvjesnosti povezane s francuskim predsjedničkim ishodima, kao i razvojem situacije na geopolitičkom planu, ponajprije vezano za moguće vojne intervencije SAD-a u Siriji i Sjevernoj Koreji.