SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio prema euru zbog političke neizvjesnosti u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.08.2018. - 17:03:12
LONDON - Dolar je u srijedu ponovo oslabio prema euru u mirnoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta, zakočen političkom neizvjesnošću u SAD-u nakon presuda bivšim suradnicima predsjednika Donalda Trumpa.

Euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,1594 dolara.

Zelena novčanica blago je oslabila i prema jenu, za 0,1 posto, kliznuvši na 110,39 jena.

Na identičnom je postotnom gubitku bio i dolarov indeks prema košarici šest ostalih svjetskih valuta, spustivši se na 95,138 bodova.

Sudovi u SAD-u zadali su u utorak ozbiljan udarac američkom predsjedniku Donaldu Trumpu presudama o krivnji bivšeg direktora njegove predizborne kampanje Paula Manaforta za poreznu i bankovnu prijevaru. Njegov bivši odvjetnik Michael Cohen priznao je pak krivnju u odvojenom suđenju, također za poreznu i bankarsku prijevaru, ali i za kršenje zakona o financiranju izborne kampanje.

Oba slučaja bacaju sjenu i na američkog predsjednika, generirajući političku neizvjesnost u SAD-u, koja pritišće tečaj dolara.

Uoči objave zapisnika s prošlomjesečne sjednice američke središnje banke analitičari izražavaju sumnjaju da će Trumpova kritika politike podizanja ključnih kamatnih stopa odvratiti Fed od planiranog monetarnog stezanja.

"Svi bi se iznenadili kada bi zapisnik razotkrio nešto što nismo očekivali. Čini se da će Fed ikakvih problema podići ključne kamatne stope u rujnu i potom u prosincu. Nema naznaka da oklijevaju", ističe Niels Christensen iz švedske banke Nordee.

U mirnom današnjem trgovanju najviše se izdvajao australski dolar, koji je nakratko oslabio prema američkom imenjaku gotovo 0,5 posto, kliznuvši na 73,33 američka centa, naon što se premijer Malcolm Turnbull suočio s novim mogućim zahtjevom za izglasavanjem nepovjerenja.

Trgovci će pozorno pratiti i američko-kineske pregovore o trgovini koji počinju tokom dana u Washingtonu, iako se ne očekuje značajan pomak u aktualnom sporu s obzirom na nizak rang pregovarača.

Rizik američkih sankcija Rusiji spustio je pak ruski rubalj prema dolaru, za jedan posto, na 67,9020 rubalja za dolar.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.