SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio prema jenu, investitori oprezni
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.02.2018. - 17:54:47
LONDON - Dolar je u srijedu oslabio na međunarodnim tržištima prema jenu, jer su ulagači ostali na oprezu nakon dva dana oštrih gubitaka na tržištima dionica, pri čemu su mnogi mišljenja da je japanska valuta podcijenjena.

Dolar je u takvom ozračju oslabio 0,5 posto prema jenu, skliznuvši na 108,92 jena, izgubivši tako dobitke ostvarene u jučerašnjem trgovanju u kojem je u jednom trenutku dosegnuo 109,72 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, tijekom prijepodneva se zadržao nedaleko razina s posljednjeg zatvaranja, na 89,61 bodu. U prekonoćnom trgovanju nakratko je dosegnuo 90,034 boda.

Švicarski franak također je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 0,9357 franaka za dolar, i na dobitku je svega 0,3 posto od početka tjedna.

Eurom se trgovalo po 1,2349 dolara, po približno 0,2 posto nižoj cijeni u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije.

Oštar pad cijena dionica na globalnim tržištima u proteklim danima rezultirao je prigušenim reakcijama na valutnim tržištima, pri čemu su na skromnim dobitcima bile tek valute sigurna utočišta za kapital u nestabilnim vremenima, poput japanskog jena i švicarskog franka.

Premda većina analitičara vjeruje da je ovotjedna rasprodaja na tržištima dionica zasad završena, zahvaljujući čemu je i volatilnost blago popustila, izgledi da monetarne politike budu zaoštravane na globalnoj razini ostaju glavni izazov u dugoročnom razdoblju pa je jen dobio podršku u odnosu na dolar.

Fokus tržišta ostaje usmjeren američkim tržištima dionica koje bi današnje trgovanje trebale započeti ponovno u blagom minusu, a koja su izvor najnovijih previranja na globalnim tržištima dionica i valuta.

Skok prinosa na dugoročne američke državne obveznice na najviše razine u četiri godine pomogao je pokrenuti pad cijene dionica na burzama, a premda su se prinosi spustili s tim visokih razina i dalje su ostali povišeni.

"Prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice skliznuli su pred današnju aukciju. Ovisno o tome kako će aukcija završiti, američke bi se dionice mogle ponovno naći pod pritiskom", kazao je Makoto Noji, viši valutni analitičar u tvrtki SMBC Nikko Securites.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.