SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio prema jenu, u fokusu porezna reforma u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.11.2017. - 16:06:19
LONDON - Dolar je u četvrtak skliznuo prema jenu na međunarodnim tržištima deviza, pritisnut glasinama o mogućoj odgodi porezne reforme u Sjedinjenim Državama i padom prinosa na američke državne obveznice.

Američka je valuta prema japanskoj pritom oslabila oko 0,3 posto, na 113,46 jena, i drži se neznatno iznad najniže razine u osam dana zabilježene u srijedu te ostaje znatno ispod najviše razine u osam mjeseci od 114,735 jena, koju je nakratko dosegnula u ponedjeljak.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je pak ostao više-manje nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 94,903 boda. Drži se tako ispod najviših razina u tri mjeseca, od 95,150 bodova, koje je dosegnuo krajem listopada.

Eurom se pritom trgovalo po gotovo nepromijenjenom tečaju u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, po 1,1592 dolara. Zadržao se tako iznad 1,1553 dolara, najnižih razina od 20. srpnja, na koje se u jednom trenutku spustio u utorak.

Ulagače brine moguća odgoda porezne reforme koju zagovara američki predsjednik Donald Trump, a takva mogućnost po riječima analitičara ne ide na ruku dolaru, koji se zbog takvih glasina i nalazi pod pritiskom. Dodatne mu pritiske izaziva i pad prinosa na američke državne obveznice.

Prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice, čija su kretanja usko povezana s kretanjima tečaja dolara prema jenu, iznosili su jutros 2,329 posto i drže se ispod najviših razina u sedam mjeseci od 2,477 posto, koje su dosegnuli krajem listopada.

Što se tiče odgode porezne reforme koju je Trump naveliko obećavao u izbornoj kampanji, i najmanja odgoda planiranog smanjenja poreza u SAD-u, ili mogućnost da predložene reforme budu razvodnjene, ne bi išlo u prilog dolaru, ističu analitičari.

"Dolar bi mogao prolaziti fazu slabljenja uslijed neizvjesnosti u pogledu provedbe porezne reforme", ocijenio je Steven Dooley, valutni analitičar u Western Union Business Solutions.