SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio prema košarici valuta, investitori oprezni zbog američkih izbora
Autor/izvor: SEEbiz / h
Datum objave: 06.11.2018. - 16:35:21
LONDON - Tečaj dolara skliznuo je u utorak na međunarodnim tržištima prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta, a trguje se oprezno jer investitori zbog daljnjih smjernica čekaju rezultate izbora za američki Kongres.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je jutros blagih 0,1 posto, na 96,246 bodova. U prošlotjednom trgovanju dosegnuo je najviše razine u 16 mjeseci od 97,20 bodova.

Tečaj eura bio je, pak, u blagom plusu i njime se jutros trgovalo po 1,1417 dolara. Cijena mu je tako za približno jedan posto viša u odnosu na najniže ovogodišnje razine od 1,1301 dolara, na koje je u jednom trenutku skliznula sredinom kolovoza.

Dolar je ojačao blagih 0,1 posto prema jenu, na 113,35 jena. Drži se tako nadomak najviših razina u četiri tjedna, od 113,385 jena, koje je nakratko dosegnuo u prošlotjednom trgovanju.

Ulagači su u utorak fokusirani na izbore za američki Kongres, čiji bi rezultati mogli poremetiti snažan uspon dolara, najlikvidnije valute u svijetu. Očekuje se da bi izbori mogli pomoći demokratima da dobiju kontrolu nad Zastupničkim domom, dok će republikanci vjerojatno zadržati većinu u Senatu.

Takav bi ishod, po mišljenju mnogih analitičara, mogao stvoriti pritiske na slabljenje dolara zbog stajališta da bi izgledi za daljnje fiskalne poticaje u SAD-u u tom slučaju bili prigušeni.

To bi, pak, pružilo podršku valutama gospodarstava u nastajanju koje su ove godine bile pod pritiskom zbog viših kamatnih stopa u SAD-u, a ponajprije valute onih zemalja s velikim vanjskim neravnotežama poput Turske, Argentine i Južnoafričke Republike.

Zbog neizvjesnosti u vezi rezultata američkih izbora investitori nisu bili skloni poduzimanju većih poteza pa se tečaj dolara prema drugim valutama kretao unutar uskog raspona.

Američkoj su valuti u trgovanju ove godine najveću podršku pružali robusno američko gospodarstvo i rast kamatnih stopa, podsjeća Reuters.