SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio prema košarici valuta; u fokusu američko-kineski trgovinski spor
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.04.2018. - 13:18:57
LONDON - U mirnom trgovanju u utorak na međunarodnim tržištima dolar je skliznuo prema najvažnijih svjetskim valutama u kontekstu povećane zabrinutosti zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros za 0,2 posto, na 89,913 bodova.

U sličnom je postotku euro ojačao prema dolaru, na 1,2324 dolara. Istodobno, dolarom se trgovalo po 106,075 jena, što znači da je japanska valuta skliznula 0,2 posto prema američkoj u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Ulagači u valute uglavnom su zanemarili eventualni utjecaj trgovinskog rata između SAD-a i Kine na rast globalnog gospodarstva, a veću pažnju plijenio je val prodaja dionica na američkim burzama zabilježen u ponedjeljak nakon što je Kina nametnula dodatne carine na američke proizvode i time zaoštrila trgovinski spor između dviju najvećih gospodarskih sila.

Dolar je tri dana zaredom slabio prema jenu, koji obično postaje privlačniji ulagačima u vremenima većih neizvjesnosti na gospodarskom i političkom planu, no njegov je pad zaustavljen u utorak jer su se ulagači odlučili povući iz japanske valute.

Azijske valute poput korejskog wona, tajvanskog dolara kao i australskog, koje bi se redom mogle naći pod većim pritiscima ako trgovinski rat zakoči rast globalnog gospodarstva, posljednjih su se dana, pak, relativno dobro držale.

"Val prodaja dionica kojem smo svjedočili u SAD-u u većoj je mjeri bio izazvan povlačenjem ulagača iz tehnoloških dionica, nego zabrinutostima zbog trgovinskih ratova. Valutna tržišta nisu u epicentru tog vala prodaja", kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u Societe Generaleu.

Ulagači su također fokusirani na najnovije podatke iz američkog gospodarstva, ponajprije one o zaposlenosti u SAD-u koji se očekuju krajem tjedna jer bi oni mogli odrediti dinamiku daljnjeg rasta kamatnih stopa.