SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio prema košarici valuta uoči govora Jeromea Powella
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.02.2018. - 14:00:36
LONDON - Dolar je skliznuo u utorak prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta u relativno opreznoj trgovini na međunarodnim tržištima pred govor novog predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je 0,1 posto, na 89,776 bodova. U istom je postotku američka valuta ojačala pak prema japanskoj, na 107,05 jena.

Eurom se u takvom ozračju jutros trgovalo po 1,2332 dolara, pri čemu mu je cijena uvećana blagih 0,1 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem jer ulagači vjerojatno neće biti skloni poduzimanju većih pozicija u ovome tjednu pred ključna politička zbivanja u Europi.

Talijanski parlamentarni izbori su u nedjelju, 4. ožujka, a u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, vodeće bi političke stranke trebale odlučiti o koalicijskom sporazumu koji bi kancelarki Angeli Merkel mogao osigurati četvrti mandat.

U Sjedinjenim Državama u prvom će planu biti prvi javni istup novog predsjednika Feda Powella koji bi tijekom dana trebao održati govor u Kongresu. Poruke koje će poslati mogle bi presuditi ima li dodatnog prostora za oporavak dolara u odnosu na najniže razine u tri godine, na koje je nedavno nakratko skliznuo prema košarici valuta, nakon čega se oporavio gotovo dva posto.

Trgovce zanima hoće li novi Fedov čelnik nastaviti s postupnim podizanjem kamatnih stopa koje je provodila njegova prethodnica Janet Yellen, ili pak zauzeti nešto odlučniji stav po pitanju zaoštravanja monetarne politike.

"Tržišta su na malom oprezu pred taj govor, no mišljenja smo da će Powell vjerojatno istaknuti kontinuitet u monetarnoj politici... jer ne bi bilo u njegovu interesu da izazove veće tržišne reakcija koje bi mu otežale posao", kazao je valutni analitičar u Commerzbanku Anje Praefcke.

"Vjerojatno će kazati ono što je bilo objavljeno u zapisniku s posljednje sjednice - da su izgledi za gospodarstvo značajno poboljšani, kratkoročno, i da su ugodno iznenadili poboljšani podaci o rastu plaća i jačanju inflacije", dodao je.

Uz najnovije podatke o inflaciji u SAD-u, daljnje smjernice ulagačima pružit će i čitav niz drugih važnih gospodarskih pokazatelja na rasporedu za objavu u ovome tjednu, uključujući revidirane podatke o rastu gospodarstva u četvrtom kvartau i izvješće o povjerenju potrošača.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.