SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio prema košarici valuta zbog političke neizvjesnosti nakon američkih izbora
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.11.2018. - 16:16:00
Zadnja izmjena: 07.11.2018. - 16:27:39
LONDON - Tečaj dolara oslabio je u srijedu na međunarodnim tržištima prema košarici valuta nakon što su rezultati izbora za američki Kongres očekivano pokazali da demokrati preuzimaju kontrolu nad Zastupničkim domom dok republikancima ostaje većina u Senatu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je skliznuo za 0,2 posto, na 95,98 bodova. Slabljenje dolara bilo je posebno izraženo u odnosu na euro i britansku funtu, prema kojima je oslabio za po četvrtinu postotka, a u takvom su ozračju oslabili i prinosi na američke državne obveznice.

Eurom se tako jutros trgovalo po 1,1454 dolara, što znači da mu je cijena u plusu 0,24 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. Time mu se cijena zadržala nekih jedan posto iznad najniže ovogodišnje od 1,1301 dolara, na koje je skliznula sredinom kolovoza.

Valutni analitičari smatraju da slabljenje dolara pokazuje da će suradnja Bijele kuće i Kongresa na planu mjera fiskalne politike biti teška zbog toga što su demokrati preuzeli većinu nad Zastupničkim domom. Također, smatraju, politika predsjednika Donalda Trumpa mogla bi se naći pod većom paskom, što potiče nove neizvjesnosti na političkom planu.

"Takvi rezultati izbora na polovini predsjednikova mandata pokazuju da je zasad vjerojatno da će ojačati politička neizvjesnost, a da je mala vjerojatnost da će doći do većih fiskalnih poticaja, što slabi cijenu dolara", ocijenila je Esther Maria Reichelt, valutna analitičarka u Commerzbanku.

U trgovanju ove godine na svjetskim tržištima američka je valuta prednjačila po dobitku u odnosu na ostale glavne konkurentske valute, zahvaljujući robusnom američkom gospodarstvu, višim kamatnim stopama i efektima američke fiskalne politike, podsjeća Reuters.
Valute s višim prinosima poput australske i novozelandske jutros su bile na dobitku, dok su valute-utočišta poput švicarskog franka i japanskog jena oslabile.

Pojedinu tržišni sudionici mišljenja su da bi neizvjesnost na domaćem političkom planu u SAD-u mogla potaknuti Trumpa da zaoštri trgovinske napetosti u sporu s Kinom.

Kineski juan na inozemnim je tržištima jutros oslabio 0,1 posto prema dolaru.

"Mišljenja smo da bi Trump, bude li manje mogao činiti na domaćem planu, vjerojatnije fokus mogao usmjeriti vanjskim pitanjima poput trgovine, što će pogoditi raspoloženje prema rizičnijim investicijama", smatra Patrick O′Donnell, investicijski menadžer u Aberdeen Asset Managementu.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.