SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VALUTE
 
Dolar oslabio prema kuni 7,6% u prvih pet mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz / Zaba analize
Datum objave: 30.05.2017. - 07:29:37
ANALIZA - Svibanj će, po svemu sudeći, biti treći uzastopni kalendarski mjesec slabljenja američkog dolara prema kuni. 

HNB-ov srednji tečaj USD-a u dosadašnjem se dijelu ovog mjeseca obrušio za 3,1%, čime je u prvih nepunih pet mjeseci ove godine oslabio za 7,6% prema kuni. Pritom je prošlog tjedna dosegnuo najnižu razinu u zadnjih devet mjeseci, jedva se održavši iznad 6,6000 kuna.

To je ponajviše posljedica slabljenja USD-a prema euru na svjetskim deviznim tržištima, pri čemu je euro prošlog tjedna dosegnuo najvišu razinu u zadnjih šest i pol mjeseci 1,1268 USD. Na početku ovog tjedna nalazi se malo ispod razine od 1,1200 USD, što je za otprilike 6,5% iznad razine na kojoj je zaključio prošlu godinu. Uz tečaj EUR-USD, na slabljenje USD-a prema kuni manjim dijelom utjecalo je i istovremeno slabljenje eura prema kuni.

HNB-ov srednji tečaj eura u dosadašnjem dijelu svibnja spustio se za 0,6%, a u nepunih prvih pet mjeseci ove godine za  1,7%. Novi pritisci na jačanje kune mogli bi uslijediti s nadolazećim pojačanim priljevima deviza od turizma – za usporedbu, u drugom tromjesečju prošle godine hrvatski neto devizni prihodi od turizma dosegnuli su 1,8 milijardi eura, a u trećem tromjesečju 5,2 milijarde eura.