SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Dolar oslabio treći tjedan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.06.2017. - 08:30:17
LONDON – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta oslabio i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer su slabiji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada doveli u pitanje povećanje kamata Feda u drugom dijelu godine.
Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,9 posto, na 1,1280 dolara, najvišu razinu u sedam mjeseci.
U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je, pak, za 0,8 posto, na 110,40 jena.
Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga tjedna oslabio 0,3 posto, na otprilike 96,87 bodova, najnižu razinu u posljednjih sedam mjeseci.
Pad dolara na ove razine uslijedio je u petak nakon slabijeg nego što se očekivalo izvješća s američkog tržišta rada.
Doduše, stopa nezaposlenosti skliznula je u svibnju sa 4,4 na 4,3 posto, najnižu razinu u 16 godina, što ukazuje na daljnja poboljšanja na tržištu rada.
Međutim, tempo povećanja broja zaposlenih znatno je sporiji nego što se očekivalo. Tako je zaposlenost porasla za 138.000, znatno manje od očekivanih 185.000.
I nekoliko drugih podataka pokazuje da se rast gospodarstva ne ubrzava, što dovodi u pitanje tempo povećanja kamata američke središnje banke.
Doduše, tržišta sada procjenjuju da su šanse gotovo 90 posto da će Fed povećati ključne kamatne stope u lipnju.
Međutim, očekivanja za ostatak godine sada su minimalna, dok se još nedavno očekivalo da će Fed povećati kamate i u lipnju i u jesen, kazali su analitičari.
Protekla dva tjedna bila su za dolar najgora u više od godinu dana kako za kretanje njegove cijene prema euru, tako i prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta.
Posljedica je to nešto slabijih američkih gospodarskih pokazatelja i zabrinutosti da vlada predsjednika Donalda Trumpa neće moći značajnije poduprijeti gospodarsku aktivnost i inflaciju zbog političkih problema.