SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio, u fokusu politički rizici u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.10.2017. - 16:11:53
LONDON - Dolar je skliznuo u utorak na međunarodnim tržištima prema košarici ostalih najznačajnijih svjetskih valuta, pri čemu ponajviše prema jenu jer su ulagače na oprez naveli novi rizici na američkoj političkoj sceni.

Dolar je u takvom ozračju jutros nakratko skliznuo ispod 113 jena, na najniže razine u posljednjih 11 dana. U trgovanju u petak nakratko je bio dosegnuo najviše razine u tri i pol mjeseca prema jenu.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, također se jutros našao pod pritiskom, skliznuvši s najviših razina u tri mjeseca zabilježenih u petak.

Euro je u takvom ozračju prema dolaru skliznuo 0,1 posto, na 1,1644 dolara, i drži se nedaleko najnižih razina u tri mjeseca od 1,1574 dolara, koje je nakratko zabilježio u petak. U fokusu ulagača bit će današnja objava prvih procjena godišnje inflacije u eurozoni.
U fokusu ulagača ponovno su se našla događanja na američkoj političkoj sceni nakon vijesti da su bivši voditelj kampanje predsjednika Trumpa Paul Manafort i jedan od suradnika Rick Gates optuženi za pranje novca.

Neki analitičari kažu da dolaru pritiske stvaraju i špekulacije da veće šanse za mjesto novog čelnika u Fedu ima bivši guverner Jerome Powell od ekonomista Johna Taylora, kojeg smatraju najsklonijim oštrijoj monetarnoj politici među svim kandidatima.

Po riječima analitičara Societe Generalea Kita Juckesa, najveći uteg daljnjem jačanju američke valute su prinosi na američke državne obveznice.
Od događanja važnih za ulagače je i sjednica japanske središnje banke Bank of Japan, održana u utorak, na kojoj očekivano nije bilo promjena u dosadašnjoj labavoj monetarnoj politici osim blagih snižavanja procjena inflacije, pa tako ni većih promjena u tečaju jena pod utjecajem takvih odluka.