SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio zbog opreza investitora u vezi porezne reforme
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.12.2017. - 13:51:00
LONDON - Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima oslabio prema košarici najvažnijih svjetskih valuta zbog opreza ulagača pred glasovanje o poreznoj reformi u američkom Senatu.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju skliznuo 0,2 posto, na 93,800 bodova.

Američkom valutom pritom se trgovalo po uglavnom nepromijenjenom tečaju u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u petak, od po 112,70 jena.

Slabljenje dolara išlo je pak u prilog euru, koji je u takvim okolnostima ojačao oko 0,25 posto, na 1,1777 dolara.

Iako je učinjen još jedan korak prema usvajanju obećavane porezne reforme u Sjedinjenim Državama koja predviđa značajno smanjenje korporativnih poreza, na tržištima su prisutne neizvjesnosti u pogledu efekata porezne reforme na rast gospodarstva.

Vodeći republikanci vjeruju da će američki Kongres sada usvojiti poreznu reformu u ovome tjednu. Sada se još čeka glasovanje u Senatu, zakazano za utorak, nakon čega bi do kraja tjedna američki predsjednik Donald Trump mogao potpisati novi zakon.

Glavni valutni analitičar u Mizuho Securitiesu, Masafumi Yamamato u ponedjeljak je izjavio da među ostalim umjerenim političkim rizicima za dolar ostaje mogućnost privremene obustave rada dijela državnih službi koje se ne smatraju nužnima, ako izostane dogovor o proračunu do 22. prosinca, krajnjeg zacrtanog roka.

"Premda će porezni zakon vjerojatno biti usvojen i gašenje dijela vladinih službi vjerojatno biti izbjegnuto, obje te brige moraju se znatno ublažiti da bi dolar mogao jačati", kazao je Yamamato.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.