SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio zbog pada prinosa na obveznice
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.12.2017. - 14:18:38
LONDON - Dolar je oslabio u četvrtak na međunarodnim tržištima prema košarici ostalih najvažnijih svjetskih valuta, pritisnut najnovijim slabljenjem prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je u jednom trenutku skliznuo na 92,734 boda, najniže razine od 1. prosinca. Od početka godine oslabio je za više od devet posto, što znači da je na putu najvećeg godišnjeg gubitka od 2003. godine.

Euro je u takvom ozračju ojačao gotovo 0,4 posto prema dolaru, na 1,1930 dolara. Od početka godine je ojačao više od 13 posto i na putu je najvećeg godišnjeg dobitka od 2003. godine. Dolar je prema jenu skliznuo 0,44 posto, na 112,84 jena.

Britanska je funta ojačala 0,4 posto prema dolaru i njome se trgovalo po 1,3451 dolara.

Pritiske na slabljenje američke valute izazvao je najnoviji pad prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice s najviših razina u devet mjeseci od 2,504 posto, na koje su se nakratko popeli prošloga tjedna. U četvrtak su tako skliznuli na 2,425 posto.

"Prinosi na 10- godišnje američke obveznice su se spustili s najviših razina u devet mjeseci pa je u današnjem trgovanju dolar oslabio", kazao je Satoshi Okagawa, viši valutni analitičar u banci Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

Na strani dobitnika ponovno su bile valute najvećih izvoznika sirovina, poput Australije i Kanade, u kontekstu ovotjednog rasta cijena nafte na najviše razine u dvije i pol godine i skoka cijena bakra na najviše razine u četiri godine.

Australski i kanadski dolar pritom su zabilježili najviše cijene u dva mjeseca prema svome američkom imenjaku.