SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar pao nakon tri tjedna rasta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.11.2017. - 09:21:05
LONDON – Nakon tri tjedna rasta, dolar je prošloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima pao prema košarici valuta jer su ulagači oprezni zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo je prošloga tjedna 0,5 posto, na 113,50 jena.

Američka je valuta i prema europskoj oslabila za 0,5 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1665 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 0,6 posto, na 94,37 bodova.

Pritisak na dolar posljedica je neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u jer od prošloga tjedna postoje dva prijedloga republikanaca koji se razlikuju u nekim ključnim točkama.

Naime, nakon što su prethodnoga tjedna republikanci u Zastupničkom domu Kongresa predstavili prijedlog porezne reforme, to su isto prošloga tjedna učinili republikanci u Senatu, a prema njihovom prijedlogu smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana.

Ti i neki drugi prijedlozi iz Senata dodatno su zakomplicirali ionako kompliciranu situaciju, s obzirom da republikanci iz Zastupničkog doma predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih skupina.

Ulagači su razočarani jer bi ključna porezna reforma u SAD-u, koju američki predsjednik Donald Trump najavljuje još od izborne kampanje, mogla biti odgođena do 2019. godine.

A smanjenje poreza moglo bi potaknuti potrošnju, što bi moglo dodatno potaknuti rast gospodarstva i inflacije. To bi, pak, moglo navesti Fed da ubrza tempo povećanja kamata u idućem razdoblju, što bi podržalo tečaj dolara.

"Kretanja u trgovanju usredotočila su se na situaciju na planu porezne reforme u SAD-u i moguću odgodu koja će uslijediti. Porezna reforma ostat će u središtu pozornosti", kaže Bart Wakabayashi, menadžer u State Street Bank and Trustu.